01:46 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 024
  Pratite nas

  Uprava za budžet američkog Kongresa objavila je prognozu za narednih deset godina, po kojoj će održavanje nuklearnog arsenala američke vojske na godišnjem nivou porasti do 60 milijardo dolara, navodi se na sajtu uprave.

  Prognoza budžeta za nuklearne snage sastavljena je prvi put za dve godine, za period od 2021. godine do 2030. godine. Od ukupnog iznosa koji je od prošle prognoze (2019. godine) porastao sa 494 milijarde dolara na 634 milijarde dolara (do 2030. godine), dve trećine će potrošiti Pentagon.

  Amerikanci će najviše novca potrošiti na podmornice sa interkontinentalnim balističkim raketama. Rast budžeta za održavanje nuklearnog oružja za 28 odsto uslovljen je skupim programima modernizacije snaga za nuklearno odvraćanje. Među njima je pravljenje novog hiperzvučnog raketnog naoružanja.

  Juče je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo podatke o ukupnom broju strateškog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u okviru Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3) koji je ranije produžen na pet godina. U kategoriji „razmeštene interkontinentalne balističke rakete, razmeštene balističke rakete na podmornicama i raspoređeni teški bombarderi“, Rusija ima 517 jedinica, a SAD 651 jedinicu.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga