12:00 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 268
  Pratite nas

  Iran obogaćuje uranijum do nivoa do kog to rade samo zemlje koje prave nuklearnu bombu, rekao je Rafael Grosi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju.

  Grosi je rekao da je „situacija zabrinjavajuća“, pošto je iranski nuklearni program „postao mnogo sofisticiraniji u poslednje dve godine“.

  „Zemlja koja obogaćuje uranijum na nivo od 60 procenata je veoma ozbiljna stvar. To je nivo za oružje, komercijalno obogaćivanje je dva, tri odsto“, rekao je Grosi za „Fajnenšel tajms“.

  On je podvukao da Iran ima suvereno pravo da razvija svoj nuklearni program, ali je dodao da je „stigao do stepena u kom mora biti pod budnim nadzorom“.

  Iran, koji je aktivirao svoj nuklearni program u maju 2019, kada su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma, objavio je da je obogatio uranijum do nivoa čistoće od 60 odsto. To je najviši nivo u Iranu do sada, čime se daleko prevazilazi 3,67 odsto koliko je predviđeno u nuklearnom sporazumu iz 2015.

  Iran je nastavio razgovore sa drugim potpisnicama sporazuma, Nemačkom, Francuskom Velikom Britanijom, Kinom i Rusijom, kako bi se rešili sporovi i SAD vratile u sporazum.

  Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će se SAD vratiti sporazumu „ako se Iran vrati njegovom poštovanju“, dok Teheran insistira da prvo budu ukinute američke sankcije.

  Iran tvrdi da ne namerava da pravi nuklearno oružje, a Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju odgovorili su da uranijum obogaćuju za medicinske razloge i istraživanja, rekao je Grosi.

  Šef Agencije tvrdi da „ne vidi potrebu takvog obogaćivanja uranijuma s obzirom na trenutni nivo industrijske i medicinske aktivnosti u Iranu“.

  On navodi da Iran sada ima 10 puta više obogaćenog uranijuma od 300 kilograma, koliko je bilo predviđeno sporazumom. Grosi je naveo da bi većina poteza koje je Iran povukao mogla vrlo brzo da bude promenjena, ali da je problem nivo istraživanja i razvoja koji je dostignut, te da je nemoguće vratiti se u 2015.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Međunarodna agencija za atomsku energiju, nuklearno oružje, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga