02:20 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21732
  Pratite nas

  Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) privela je u Saratovu 14 pripadnika ukrajinske neonacističke organizacije „M.K.U.“, koja poziva na organizaciju terorističkih napada u Rusiji, navodi se u saopštenju Centra za odnose sa javnošću FSB Rusije.

  Napominje se da su FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Istražni komitet, u okviru krivičnog postupka o stvaranju ekstremističke zajednice i učešću u njoj „presekli aktivnosti omladinske radikalne grupe pristalica ideologije masovnih ubistava (M.K.U.) koja je koordinisana iz Ukrajine“.

  „Tokom hapšenja je u Saratovu privedeno 14 pripadnika organizacije ‘M.K.U.’. Članovi grupe su u izjavama potvrdili svoju umešanost“, navodi se u saopštenju.

  U FSB-u su naveli da su kod uhapšenih pronašli veliki broj propagandnih materijala, hladnog oružja, opreme za komunikaciju, uputstva za izradu domaćih bombi i vatrenog oružja, kao i prepiske sa vođom grupe iz Ukrajine o pripremi terorističkih akcija.

  Uhapšeni mogu biti osuđeni po članu 282.1 Krivičnog zakonika Rusije (organizacija ekstremističke zajednice) do 10 godina zatvora za organizaciju ili vođstvo i do šest godina zatvora za učešće u terorističkim akcijama.

  Prema podacima Istražnog komiteta Rusije, pokrenut je krivični postupak protiv osam stanovnika Saratova uzrasta od 16 do 21 godine: četvoro je osumnjičeno za organizaciju ekstremističke zajednice, a četvoro za učestvovanje u njoj.

  Istražni komitet Rusije je naveo da je cilj organizacije bio „priprema i primena nasilja na javnim mestima zasnovana na političkoj, ideološkoj, rasnoj, nacionalnoj i verskoj mržnji i neprijateljstvu, kao i stavovima prema određenoj društvenoj grupi“.

  Vođe grupa su preko interneta tražile istomišljenike.

  FSB je krajem aprila zadržala 16 neonacista pristalica „M.K.U.“ u Irkucku, Krasnodaru, Saratovu, Tambovu, Tjumenu, Čiti, Anapi, Pušinu i Pereslavlje-Zaleskom.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  teroristi, hapšenje, neonacisti, Ruska federalna služba bezbednosti, FSB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga