10:52 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  315208
  Pratite nas

  Masovna grobnica sa ostacima 215 domorodačke dece otkrivena je na teritoriji nekadašnje internatske škole na zapadu Kanade u provinciji Britanska Kolumbija.

  Reč je o učenicima škole za domorodačku decu u blizini grada Kamplupsa na jugu Britanske Kolumbije, a njihovi ostaci pronađeni su uz pomoć posebnog radara, saopšteno je iz lokalne domoradečke zajednice, prenosi Gardijan.

  Neki od pronađenih ostataka pripadaju deci od tri godine, ali uzroci i vreme njihove smrti još uvek nisu poznati, a škola je pod vođstvom Rimokatoličke crkve radila od 1890. sve do 1978. godine.

  Otkriće je premijer Džastin Trudo u petak nazvao potresnim podsetnikom na sramotno poglavlje u istoriji te zemlje.

  Šestogodišnja istraga kanadskog internatskog sistema, kroz koji je prošlo najmanje 150.000 domoradačke dece koja su nasilno odvajana od svojih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao "kulturni genocid" u kome je emocionalno, a i seksulano zlostavljanje bilo veoma rasprostranjeno kao i prisilni rad.

  U istim dokumentima se pominje da su učenici bili izloženi epidemijama morbila, tuberkuloze, gripa i drugih zaraznih bolesti, a mnogi su i umrli, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kanada, masovna grobnica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga