07:04 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 185
  Pratite nas

  Članice OPEK+ su posle ministarskog sastanka odlučile da zadrže prethodne parametre sporazuma i nastave da povećavaju proizvodnju nafte i u julu. Istovremeno su fjučersi nafte „Brent“ premašili 70 dolara za barel, navodi se u saopštenju organizacije.

  „Uzimajući u obzir trenutne pokazatelje tržišta nafte i konsenzus oko njegovih izgleda, sastanak je potvrdio odluku donetu na 15. sastanku OPEK-a i van njega o prilagođavanju proizvodnje u julu 2021. godine, uzimajući u obzir postojeće tržišne uslove“, piše u saopštenju.

  Podsetimo, OPEK+ je zbog pada potražnje za naftom, izazvanog pandemijom virusa korona, od maja prošle godine smanjio proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. U skladu sa stabilizacijom situacije korigovana su i ograničenja.

  Strane su takođe potvrdile odluku iz 2020. godine, koja je korigovana tokom juna, septembra i decembra 2020. godine, kao i januara i aprila 2021. godine, da se postepeno vrati na tržište dva miliona barela dnevno.

  U aprilu ove godine proizvodnja je iznosila 6,9 miliona barela, u maju 6,55 miliona barela, u junu 6,2 miliona, u julu 5,76 miliona barela dnevno. 

  Za sve je kao baza uzet oktobar 2018. godine, a za Rusiju i Saudijsku Arabiju ovaj pokazatelj iznosi 11 miliona barela dnevno.

  Cena nafte „Brent“

  Vrednost avgustovskih fjučersa za severnomorsku naftu marke „Brent“ je dostigla 70,2 dolara za barel, prvi put od 8. marta. Julski fjučersi su porasli za 3,12 procenata i dostigli 68,39 dolara za barel.  

  Kad je reč o nafti marke „VTI“ njena vrednost je prvi put od oktobra 2018. godine dostigla 68 dolara.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, proizvodnja nafte, nafta, OPEK plus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga