17:33 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  11431
  Pratite nas

  Kanadska zajednica starosedelačkih naroda uputila je zahtev da se širom države organizuju potrage za masovnim grobnicama starosedelaca nakon otkrića jedne takve grobnice sa posmrtnim ostacima 215 domorodačke dece na lokaciji nekadašnje internatske škole na jugu kanadske provincije Britanske Kolumbije, koja je osnovana sa zadatkom da asimiluje decu.

  U masovnoj grobnici su otkrivena tela učenika škole za domorodačku decu u blizini grada Kamplupsa u Britanskoj Kolumbiji, a njihovi ostaci pronađeni su uz pomoć posebnog radara, saopšteno je iz lokalne domorodačke zajednice, preneo je Gardijan. 

  Neki od pronađenih ostataka pripadaju deci od tri godine, ali uzroci i vreme njihove smrti još nisu poznati.

  Ta škola je pod pokroviteljstvom Rimokatoličke crkve aktivno radila od 1890. sve do 1978. godine.

  Šestogodišnja istraga kanadskog internatskog sistema, kroz koji je prošlo najmanje 150.000 domorodačke dece nasilno odvajane od svojih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj sistem, koji je u međuvremenu ukinut, predstavljao "kulturni genocid" u kome su emocionalno, pa i seksualno zlostavljanje bili veoma rasprostranjeni, kao i prisilni rad.

  U dokumentima se pominje da su učenici bili izloženi epidemijama morbila, tuberkuloze, gripa i drugih zaraznih bolesti, a mnogi su i umrli.

  Ovo otkriće premijer Džastin Trudo je nazvao potresnim podsetnikom na sramotno poglavlje u istoriji Kanade i dao je reč da će pružiti svu neophodnu pomoć u istrazi. 

  "Kao otac mogu samo da zamislim kako bih se osećao da mi neko oduzme moju decu. Kao premijer sam šokiran sramotnom politikom koja je otimala decu starosedelačkih naroda iz njihovih zajednica", izjavio je Trudo.

  Širom Kanade ogorčeni građani su ostavljali dečije cipelice na gradskim lokacijama u znak sećanja na stradalu decu, preneo je Tanjug.

   

  Tagovi:
  masovna grobnica, Kanada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga