02:50 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1828
  Pratite nas

  Svaki preduzetnik bi tokom svog preduzetničkog veka trebalo da ima jednu priliku da mu se otpišu dugovi i omogući neometano bavljenje poslom, predviđa evropska Direktiva o okvirima za preventivno restruktuiranje i pružanje druge šanse iz 2019. godine, koju države članice EU treba da unesu u svoje zakonodavstvo do sredine ove godine.

  Kako piše “Večernji list”, i Ministarstvo pravosuđa Hrvatske takođe je najavilo da će pokrenuti izmene Stečajnog zakona i Zakona o stečaju potrošača kako bi se prilagodili Direktivi, ali predlog izmena spomenutih zakona još nije objavljen pa nije jasno hoće li i na koji će način Hrvatska dodatno regulisati mogućnost otpisa preduzetničkog duga.

  Trenutno je u Hrvatskoj oko 16.000 preduzetnika u blokadi, njih oko 8.000 su firme, a drugoj polovini pripadaju zanatlije i drugi preduzetnici koji vode poslovne knjige. Ukupni dug svih preduzetnika kreće je oko šest milijardi kuna (800 miliona evra). 

  Mnogo je teža situacija skoro 240.000 blokiranih građana u Hrvatskoj, dodaje list, čija se glavnica duga kreće oko 17 milijardi kuna (više od 2,2 milijarde evra).

  Dosad je u sklopu posebnih kampanja država Hrvatska dva puta masovnije otpisivala dugove blokiranih građana, ali to nije bitno uticalo na ukupnu sliku.

  Spomenuta EU Direktiva ne bavi se direktno dugom građana, ali u njoj se sugeriše državama da isti princip za otpis duga koji će primeniti na preduzetnike prenese i na prezadužene građane.

  Svako bi, po slovu i duhu Direktive, trebalo da ima mogućnost da mu se izbriše dug u postupku koji ne bi trebalo da traje duže od tri godine, navodi “Večernji list”.

  Tagovi:
  preduzetnici, preduzetnik, Hrvatska, otpis dugova, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga