03:18 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  21110
  Pratite nas

  Beloruske vlasti su donele odluku da uvedu uzvratne sankcije Sjedinjenim Državama nakon što je Vašington obnovio sankcije protiv beloruskih preduzeća koje su ranije bile ukinute.

  Kako je rekao portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz, o tome je obavešten otpravnik poslova u američkoj ambasadi koji je pozvan u Ministarstvo na razgovor.

  Mere obuhvataju smanjenje diplomatskog i administrativno-tehničkog personala američke ambasade u Belorusiji, pooštravanje procedura za dobijanje viza, ograničenje rada američkih stručnjaka u Belorusiji.

  „Takođe, poništili smo odluku o radu američke Agencije za međunarodni razvoj u Belorusiji“, rekao je Glaz i dodao da se radi o ciljanim merama.

  Cilj je da se Americi pošalje jasan signal o tome da su pritisci i prinude u odnosima s Belorusijom bez perspektive, istakao je on.

  „Kao i do sada, mi nismo opredeljeni za eskalaciju i spremni smo da nastavimo kontakte sa američkom stranom na principu ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja“, navodi se u saopštenju.

  Portparol Ministarstva je naveo i da su američke sankcije nezakonite, u suprotnosti s međunarodnim pravom i da im je cilj vršenje pritiska na suverenu zemlju.

  Podsetimo, Amerika od danas ponovo stavlja na snagu sankcije protiv devet državnih beloruskih preduzeća petrohemijskog sektora, a zbog situacije sa ljudskim pravima u toj zemlji.

  I Evropska unija sprema sankcije protiv više od 10 visokih predstavnika beloruske avijacije i nacionalne aviokompanije u vezi sa prinudnim sletanjem putničkog aviona „Rajanera“.

  Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

  Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

  Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

  To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sankcije, Amerika, Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga