10:02 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 60
  Pratite nas

  Američka književnica Suzan Masi, nekadašnja savetnica bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana za pitanja SSSR-a, smatra da će Rusija i Sjedinjene Američke Države pronaći snagu za saradnju i dobre odnose.

  „Iskreno se nadam da možemo da pronađemo način za dobru saradnju. Veoma volim ruski narod, poštujem rusku istoriju i kulturu koju voli i ceo svet. Molim se da pronađemo snagu kako bismo sarađivali“, rekla je Masi tokom 14. festivala slovenske kulture „Velika ruska reč“.

  Potvrdila je da nije tražila rusko državljanstvo, ali je navela da želi da postane državljanka Rusije kako bi izbegla probleme prilikom izdavanja vize. Masi ima američki i švajcarski pasoš.

  Pre nekoliko dana je doputovala na Krim, a danas je 90-godišnja književnica posetila festival slovenske kulture u dvorcu Livadija.

  Suzan Masi je američki istoričar, književnica, javna i državna službenica. U periodu od 1984-1988. godine je bila savetnica američkog predsednika Ronalda Regana i odigrala važnu ulogu u normalizaciji rusko-američkih odnosa i okončanju hladnog rata.

  Masi je učestvovala u pripremama sastanaka Regana i bivšeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova u Ženevi i Rejkjaviku 1985-1986. godine i naučila Regana da na ruskom izgovori poslovicu „veruj, ali proveravaj“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  rusko državljanstvo, SSSR, Amerika, američka književnost, savetnica, Ronald Regan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga