05:44 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2723
  Pratite nas

  Rusija je pokazala da se ne plaši da se suprotstavi Sjedinjenim Američkim Državama u sferama u kojima postoji rivalstvo, a takođe teži ka tome da pojača svoj uticaj u Evropi, naveo je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

  „Rusija je pokazala da se ne plaši da se suprotstavi SAD u sferama u kojima postoji rivalstvo, kao što je sajber-sfera, a ona takođe nastavlja da pokazuje interes za regionalnu hegemoniju. Ministarstvo odbrane će podržati našu spremnost da obuzdavamo agresiju Rusije ili bilo koje druge sile koja teži da nas izazove u (evropskom) regionu“, navodi se u pisanom komentaru Ostina, pripremljenom za saslušanje u Odboru Senata za pitanja Oružanih snaga.

  Prema mišljenju šefa Pentagona, „agresivno ponašanje sve samouverenijih strateških suparnika kao što su Kina i Rusija povećavaju značaj kolektivne bezbednosti“.

  S tim u vezi, Ostin je ukazao na potrebu da Vašington jača saradnju sa svojim saveznicima i partnerima, uključujući i NATO.

  „Naš savez sa NATO-om ostaje neraskidiv i naši saveznici su faktor koji jača bezbednost SAD u čitavom svetu“, zaključio je on.

  Vojni budžet Rusije – zagonetka

  Američki general i načelnik Generalštaba Oružanih snaga SAD Mark Mili izjavio je da odbrambeni budžeti Rusije i Kine zajedno premašuju američki, ali da vlade tih zemalja ne otkrivaju detaljne cifre.

  „Vlade obe zemlje ne otkrivaju karte, kada se radi o budžetu. Veoma je teško utvrditi koliko je novca potrošeno na odbranu u poređenju sa drugim prioritetima“, rekao je Mili.

  Takođe je istakao da su procene Ministarstva odbrane i obaveštajne zajednice SAD o odbrambenim budžetima Rusije i Kine poverljive.

  Ranije je saopšteno da bi rashodi Sjedinjenih Američkih Država za potrebe Pentagona mogli da porastu za 1,6 odsto u fiskalnoj 2022. u odnosu na 2021. godinu, ako Kongres odobri zahtev Bele kuće. Kako se navodi u izjavi američkog ministra odbrane Lojda Ostina, američka vojska „suočava se sa značajnim izazovima koji potiču od zemalja kao što su Kina i Rusija, kao i sa pretnjama za globalnu bezbednost izazvanim faktorima poput klimatskih promena i pandemije kovida 19“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  sajber, Rusija, Pentagon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga