01:17 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 425
  Pratite nas

  Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena izvršiće pritisak na Bugarsku kako bi otpočeo proces integracije Severne Makedonije u Evropsku uniju, smatra ekspert za Balkan sa Univerziteta Džons Hopkins Denijel Server, prenosi Makedonska informativna agencija.

  Prema njegovom mišljenju, SAD će uticati na Sofiju kako bi se rešilo pitanje sa „apsurdnim zahtevima“ koje Bugarska ima prema Skoplju, a koji se tiču istorije i jezika. Ti zahtevi izazvali su razočarenje u mnogim evropskim prestonicama i u Vašingtonu, izjavio je Server.

  „Administracija će izvršiti veliki pritisak na Bugarsku. Samo nisam siguran da li je iko u Sofiji sluša“, istakao je američki stručnjak.

  Podsetimo, Bugarska je već nekoliko puta odbila da podrži početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Iz Sofije je saopšteno da Skoplje ne realizuje bilateralni sporazum iz 2017. godine i da sabotira sastanke zajedničke istorijske komisije koja radi na rešavanju nesuglasica po pitanju zajedničke istorije dve zemlje. Takođe, Bugarska zahteva od Severne Makedonije da prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promoviše ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.

  Bivši bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov više puta je isticao da je nemoguće izvršiti pritisak na Bugarsku po pitanju Severne Makedonije. Kako je rekao, Nemačka je pokušala da izvrši takav pritisak, ali Bugarska neće odustati od svog stava.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Republika Severna Makedonija, Bugarska, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga