12:21 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  EP 2020 Vesti
  Preuzmite kraći link
  Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020 (85)
  2394
  Pratite nas

  Kabinet ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog se oglasio saopštenjem povodom odluke UEFA da zabrani najavljene dresove ukrajinske reprezentacije na Evropskom prvenstvu zbog spornog slogana, dok je iz Omladinskog nacionalnog kongresa čak zatražena kazna za Rusiju.

  U saopštenju je navedeno da odluke UEFA ne bi trebalo da se donose pod uticajem politike, a sve u vezi sa činjenicom da je UEFA reagovala zbog slogana „Slava herojima“, istaknutog na predloženom dizajnu dresova Ukrajine.

  „Naši fudbaleri pokušavaju da predstave svoju zemlju širom Evrope. Slogan je apsolutno jasan i ne ugrožava nikoga. Svakom Ukrajincu su ti slogani urezani u dušu, ujedinjuju nas i pomažu da razvijemo i zaštitimo našu matičnu Ukrajinu. Ukrajina je jedna i nedeljiva. Donbas je Ukrajina, Krim je Ukrajina, u to ne sumnja niko u Evropi“, navedeno je u saopštenju.

  Na odluku UEFA je reagovao i Omladinski nacionalni kongres, koji je naveo da je slogan „Slava Ukrajini, slava herojima“ nedeljiv.

  „Uradimo sve da promenimo odluku UEFA! Taj slogan predstavlja borbu za nezavisnost. Mi imamo heroje koje slavimo“, navedeno je u saopštenju, uz apel UEFA da razmotri da Rusiji, odnosno Sankt Peterburgu ukine domaćinstvo utakmica Evropskog prvenstva jer je „Rusija agresor na Ukrajinu“.

  Dres ukrajinske fudbalske reprezentacije sa spornim natpisom Slava herojima
  © REUTERS / Facebook@ Andrii Pavelko

  Podsetimo, UEFA je navela da je dizajn prednjeg dela dresa sa obrisom zemlje, koji uključuje Krim u svom sastavu, ne zahteva nikakve promene, prema rezoluciji Generalne skupštine UN o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

  UEFA je takođe potvrdila da je slogan na spoljnom delu dresa – „Slava Ukrajini“ odobren 2018. godine. Takođe se ističe da se slogan „Slava Ukrajini“ može posmatrati kao nepolitizovana fraza, „stoga se može koristiti na dresu nacionalnog tima“.  

  Međunarodna fudbalska federacija je, sa svoje strane, saopštila da će ostati neutralna u političkim pitanjima i naglasila da je pitanje dresa Ukrajine na evropskom fudbalskom prvenstvu u nadležnosti UEFA.

  Podsetimo, slogan „Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i „Ukrajinske ustaničke vojske“, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.

  Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje u petak, 11. juna, a sportska redakcija Sputnjika na srpskom jeziku je pripremila bogat propratni program. U našem specijalu moći ćete da pročitate sve zanimljivosti, izveštaje, analize, ali i da pogledate multimedijalni sadržaj koji će vam dodatno približiti atmosferu na takmičenju.

  Uz to, u našoj anketi možete glasati za svoje favorite, a u komentarima i da prognozirate konačan ishod.

  Uživajte uz najbolji evropski fudbal i Sputnjik sport!

  Tema:
  Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020 (85)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga