08:03 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 12
  Pratite nas

  Lider Demokratske partije Srba u Makedoniji poručuje da će podneti tužbe za širenje govora mržnje ako se firma koja je izradila bilborde i partija VMRO-NP ne izvine i ne uklone ih.

  Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji najavio je danas da će podneti tužbe za širenje govora mržnje ako bilbordi s porukom „STOP srpskoj asimilaciji makedonskog naroda“ ne budu uklonjeni.

  „Zatražiću od firme koja je izradila bilborde i od VMRO-NP da se izvine i da ih uklone. Ako to ne učine, pokrenuću postupak kod nadležnih organa zbog širenja govora mržnje“, izjavio je Stoilković.

  Stoilković je, kako prenose makedonski mediji, rekao da je zvao firmu odgovornu za izradu bilborda, ali da ne može da je dobije.

  Ljupčo Georgievski, predsednik VMRO-NP, tvrdi da se sadržaj na bilbordima odnosi isključivo na partiju na vlasti, a ne na srpsku manjinu.

  „Naprotiv, srpska manjina je vrlo konstruktivna i poruka se uopšte ne odnosi na njih. Ona je upućena samo vlasti koja nas uči kako da se hranimo, koliko dece da imamo i kako da se odnosimo prema roditeljima, a sada će i preko programa na njenoj televiziji da nam kaže i kakvu muziku da slušamo. U vreme bivše Jugoslavije se nije toliko slušala srpska muzika kao sada. Preko bilborda smo želeli da iskažemo revolt protiv lažnog patriotizma“, objasnio je Georgievski.

  Kako je rekao, u planu je da bilbordi ostanu mesec dana na sedam lokacija u Skoplju.

   Nadležni u makedonskoj prestonici kažu da su za bilborde odgovorni naručioci i operateri koji iznajmljuju prostor za reklamiranje.

  Tagovi:
  ćirilica, bilbord, Srbija, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga