15:23 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 22
  Pratite nas

  Srbija će zatražiti od švajcarskih poreskih vlasti informaciju o računima građana iz Srbije koji su držali novac u švajcarskom ogranku britanske banke HSBC, izjavio je vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Srbije Marko Marinković.

  Sputnjik je juče preneo da je ta banka pomagala bogatim klijentima —uključujući i klijente iz Srbije — da izbegnu poreze i sakriju milione dolara. Na listi od 200 zemalja Srbija se po broju klijenata nalazi na 106. mestu sa 38 klijenata i ukupno 46,6 miliona dolara.

  Marinković je nakon skupa u Uniji poslodavaca Srbije kazao novinarima da još nije utvrđeno da li je ta informacija tačna, ali da će Poreska uprava, zajedno sa drugim nadležnim organima, posvetiti tome „maksimalnu pažnju".

  „Čak i da imamo i da znamo identitet lica i iznose koje su iznosili iz zemlje, nismo u mogućnosti da ih obelodanimo, zato što to predstavlja službenu tajnu; jer ukoliko je istina to što je napisano u medijima onda sigurno zavređuje pažnju istražnih organa, a protivzakonito je otkrivati detalje iz istrage", rekao je Marinković.

  On je dodao da i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji takođe zabranjuje Poreskoj upravi da iznosi podatke o fizičkim licima, poreskim obveznicima i njihovim poreskim obavezama.

  Tagovi:
  bankarstvo, HSBC (banka), Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga