23:52 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 203
  Pratite nas

  Republikanski senator Džim Inhof, izjavio je da ga je „obuzeo gnev“ kad je saznao da se ispostavilo da su snimci ruske vojske u Ukrajini koji su mu dati i koji su kasnije objavljeni u medijima, zapravo falsifikovani.

  Senator je izjavio da je „raskrinkavajuće snimke" dobio u decembru od ukrajinskih predstavnika Parlamenta. Posle provere dokaza, koja nije bila previše detaljna, slike je objavio konzervativni list „Vašington fri bikon“. Čitaoci su ubrzo dokazali da su ove fotografije načinjene na drugim ratištima i to pre nekoliko godina, kaže se u saopštenju informativnog portala „Baz fid njuz".

  „Ukrajinski poslanici, koji su nam ove fotografije predali kao da su upravo snimljene, sami su sebi učinili medveđu uslugu. Bili smo sigurni da možemo da ih objavimo jer su kadrovi odgovarali reportažama o događajima u regionu. Razgnevio sam se kad sam saznao da je jedna fotografija falsifikovana i da je za to upotrebljena fotografija agencije Asošijeted pres iz 2008. godine", izjavio je senator Inhof.

  „Pre nego što su ove nedelje objavljene fotografije, saradnici (Inhofa) su se povezali s profesorom Univerziteta iz Džordžtauna, koji je rekao da može da potvrdi da su ovi snimci načinjeni između 24. avgusta i 5. septembra na istoku Ukrajine. Skenirali smo snimke za 'Fri bikon'" objasnila je Donel Harder, portparolka senatora Inhofa, istakavši da pre objavljivanja nije proverila snimke uz pomoć internet pretraživača.

  Harderova je rekla i da se kasnije ispostavilo da je jedan od snimaka pripadao agenciji AP i da je načinjen za vreme gruzijskog sukoba 2008. godine, a zatim su saradnici senatorove kancelarije pronašli i druge fotografije koje su se nalazile u mreži.

   

   

  Tagovi:
  falsifikat, vojska Rusije, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga