00:40 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Iluzorno je verovati da Srbija može da reši krizu u Ukrajini, poručio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, koja predsedava OEBS-u.

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je iluzorno verovati da Srbija kao zemlja koja predsedava OEBS-u može da reši krizu u Ukrajini, ali je dodao je može uspešno da posreduje.

  Naša uloga nije istorijska, ali mi kao prijatelji i jednih i drugih, možemo da pomognemo da lakše dođe do dogovora, rekao je Dačić novinarima posle sastanka u Beogradu s predstavnicima LGBT organizacije Labris.

  On je kazao da su se za sada svi pohvalno izjasnili o tome kako Srbija predsedava OEBS-u i naglasio da je to veliki izazov, ali i velika šansa da se Srbija postavi kao veliki igrač na međunarodnoj političkoj sceni.

  Dačić je rekao da sporazum iz Minska o rešavanju krize u Ukrajini još nije počeo da se primenjuje, jer nije ispunjen osnovni uslov — prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja.

  Tek kada taj uslov bude ispunjen, OEBS će moći da preuzme svoje obaveze i kao mirovna misija verifikuje prekid vatre, a potom i posreduje u dogovaranju i održavanju lokalnih izbora u Donjecku i Lugansku, kao i promeni Ustava Ukrajine, naglasio je Dačić.

  Dačić je podsetio da će se sutra održati sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Ukrajini, kao i da će se tim povodom 26. februara sastati sa američkim sekretarom Džonom Kerijem.

   

   

  Tagovi:
  Konflikt u Ukrajini, OEBS, Ivica Dačić, Ukrajina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga