07:01 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 152
  Pratite nas

  Grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorio je danas u intervjuu za novi broj francuskog satiričnog lista Šarli ebdo da se može dogoditi „ono najgore” ako Evropska unija pokuša da sruši progresivne vlade kakva je po njegovom mišljenju i vlada u Atini.

  „Ono što kažem svojim kolegama je sledeće… ako mislite da imate interesa da srušite progresivne vlade kao što je naša, onda možete očekivati najgore”, rekao je ministar u novom broju Šarli ebdoa koji je izašao danas.

  Ovo je tek drugi broj tog francuskog nedeljnika koji je izašao nakon terorističkog napada na njegovu redakciju početkom januara, podseća Beta.

  Varufakis, oštar protivnik mera štednje, rekao je da ako se uguše proevropske i demokratske vlade kao što je grčka, i ako se ljudi koji su ih birali gurnu u očaj, od toga će jedino imati korist „fanatici, rasisti, nacionalisti i svi koji žive od straha i mržnje”.

  Ministar je ukazao da za svakog „neodgovornog dužnika postoji neodgovorni kreditor”, i da su Grcima banke pre petnaestak godina masovno nudile „predatorske zajmove”.

  On je budžetsku štednju koju zahteva Evropska unija od zemalja-članica, uporedio s postupcima srednjevekovnih lekara u koji su bolesnicima ispuštali krv od čega im je bilo još gore, na šta su im ispuštali još više krvi.

  Varufakis je izrazio zadovoljstvo što je nova vlada Grčke „ubila Trojku” — kako se do pred kraj prošle nedelje nazivala grupa predstavnika međunarodnih poverilaca: Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF. Na zahtev Atine koja to tumači kao svoju pobedu, naziv te grupe je promenjen u „Institucija”.

  Upitan o mogućnosti da finansijski privilegovana grčka Pravoslavna crkva i brodovlasnici počnu da više pomažu svojoj zemlji, Varufakis je rekao da Crkva ima ogromno bogatstvo, ali ne i visoke prihode koji mogu da se oporezuju, dok su brodovlasnici „vrlo pokretni”, te bi verovatno i sav svoj preostali novac izneli iz Grčke ako bi trebalo da budu oporezovani više nego sada.  

  Tagovi:
  banke, ekonomska kriza, EU, Šarli Ebdo, Janis Varufakis, Grčka, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga