20:35 25 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 62
  Pratite nas

  Ministar privrede Željko Sertić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić potpisali su danas u Beogradu aneks Sporazuma o regionalnom projektu „Podrinje“ koji predviđa saradnju opština Srbije i RS u sedam oblasti.

  Sertić je rekao da je projektom obuhvaćeno 30 opština — 15 iz Srbije i 15 iz RS, ali da će biti ostavljen prostor i za druge opštine koje budu želele da učestvuju u njemu, prenosi Beta.

  Projekat obuhvata sedam oblasti — ekonomiju, zdravstvo, kulturu, podršku malim i srednjim preduzećima, infrastrukturu i energetiku, precizirao je Sertić, navodeći da predstoji izrada Akcionog plana i da je na poslednjem sastanku dveju vlada dogovoreno da se on uradi do kraja marta.    

  Sertić je dodao da su formirane radne grupe i pripremljene teme.

  Prema njegovim rečima, razgovara se o saradnji u okviru zakonskih rešenja, međugraničnom prometu roba i usluga, podzakonskim aktima koji mogu da se promene kako bi promet robe i ljudi bio brži i jednostavniji, a ekonomski odnosi podignuti na viši nivo.

  Mi danas imamo 600 miliona evra prometa i ideja je da taj deo podignemo na veći nivo, a to zavisi od onih koji budu radili direktno na terenu — naših kompanija. Na nama je da stvorimo zakonske uslove i mogućnosti da to bude jednostavnije, bolje i kvalitetnije, a na kompanijama je da to sprovedu u sam život, rekao je Sertić.

  Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić rekao je da je projekat „Podrinje strateški dokument koji ima za cilj razvoj tog područja, koje naseljava više od 1,3 miliona stanovnika.    

  „Projekat je u potpunosti saglasan sa modernim evropskim tendencijama kada je u pitanju prekogranična saradnja. Osnovni cilj je da se poboljša kvalitet života stanovništva koje se nalazi na tom području, istakao je Klokić.

  Ministri su razmenili iskustva u vezi sa procesom privatizacije i stečaja, kao i sa načinima da se ti postupci učine efikasnijim i kvalitetnijim.

  Sertić je naveo da će Vlada Srbije u narednom periodu pružiti punu podršku kolegama iz RS kroz uvid u sve što je u toj oblasti uradila Srbija i kroz planove za naredni period.
  Klokić je rekao da će iskustava Srbije u vezi sa stečajem koristiti RS da u narednom periodu bude konkurentna na tržištu.

  Tagovi:
  Podrinje, Republika Srpska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga