05:22 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 02
  Pratite nas

  Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izrazio je večeras očekivanje da će manjak u državnoj kasi Srbije u 2015. godini biti i niži nego što je prvobitno planirano, ali je i upozorio na sporiju realizaciju investicija.

  U izjavi za Radio televiziju Srbije ministar Vujović je rekao da je uveren u trend povećanja prihoda u prva dva meseca, pre svega po pitanju Poreza na dodatu vrednost i akciza, kao i dividendi javnih preduzeća, ali da su smanjeni i rashodi.

  Vujović je dodao da su prvobitne procene prilikom planiranja budžeta bile konzervativne, ali da se glavni efekat na budžet očekuje od povećanja prihoda, i podsetio da je u prva dva meseca ostvareno gotovo 1,9 milijardi dinara suficita u budžetu.

  Govoreći o kontroli budžetskih rashoda, Vujović je rekao da Vlada radi na tome da oni budu pod kontrolom i da je veoma važno što je ukinuto davanje garancija za likvidnost.

  „Najvažnije je da prolazno vreme za prvi kvartal, početkom maja, bude uspešno i da se na tom trendu nastavi do kraja godine“, rekao je Vujović i još jednom potvrdio da će struja nakon završetka grejne sezone poskupeti 15 odsto.

  Prema njegovim rečima, predviđene akcize za struju biće sastavni deo povećanje cene.

  On je rekao da se nada da će javni dug Srbije zaustaviti rast u trećem ili četvrtom kvartalu 2016. godine, i da će početi da se smanjuje od 2017. godine, i dodao da će, ukoliko dođe do prodaje Telekoma, deo novca biti uložen da se otplati najskuplji deo tog duga.  

  Tagovi:
  poskupljenje, struja, budžet, Vlada Srbije, Dušan Vujović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga