17:04 18 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 021
  Pratite nas

  Uprkos poricanju bilo kakvog učešća u ukrajinskoj krizi i stalnim kritikama ruskih medija, visoki zvaničnik Stejt departmenta priznao je da je gotovo udvostručen budžet za finansiranje propagandnih programa na ruskom jeziku od početka sukoba u Ukrajini.

  Govoreći pred Komitetom za spoljne poslove, pomoćnica američkog državnog sekretara za evropske poslove Viktorija Nuland rekla je da je značajno povećan budžet za borbu protiv onog što ona naziva „prodorna propaganda Kremlja trovanja umova u Rusiji, na periferiji Rusije i širom Evrope“.

  „Ove godine Odbor guvernera je utrošio 23,2 miliona dolara što je povećanje od 49 odsto u odnosu na 2014. godinu“, rekla je Nulandova odboru.

  Stejt department je tražio i dodatnih 20 miliona dolara da bi „pojačao napore u borbi istine protiv laži“.

  Taj novac bi se koristio za različite svrhe.

  Prema rečima Nulandove, deo novca bi se koristio za razmenu studenata i potporu grupama za nadziranje ljudskih prava. Ali, dobar deo novca bi se iskoristio za „kontrarusku propagandu kroz obuku novinara sa ruskog govornog područja“.

  Nulandova je rekla i da se predsednik Barak Obama konsultovao sa američkim agencijama o naoružavanju ukrajinske vojske.

  Američki predsednik Barak Obama
  © Sputnik / Aleksej Nikolьski

  „Ova pitanja se još uvek razmatraju interno i razgovara se vrsti opreme koja bi bila isporučena… To bi bili direktni odgovori na neke ruske isporuke“, rekla je Nulandova.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga