08:09 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 03
  Pratite nas

  Potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović najavio je da će svojoj stranci ponuditi novi program, ali naglašava da ukoliko ga demokrate ne prihvate neće istupiti iz stranke . Za miting DS-a najavljen za 25. april kaže da očekuje da bude miran i dostojanstven.

  U programu koji ću ponuditi stranci, a koji će biti veoma brzo predstavljen novo će biti okretanje čoveku, okretanje socijalnim davanjima, socijalnoj državi, jednakosti i solidarnosti, kaže za Sputnjik Stefanović.

  „Novina je i onemogućavanje partija da ulaze u javni sektor, potpuna štednja države a ne građana, vraćanje plata i penzija na nivo koji će omogućiti pristojan život, podizanje osnovne cene rada, usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU, reforma institucija, reforma političkog izbornog sistema“, nabraja potpredsednik DS-a.

  Kao važne stavke navodi i program koji će da reguliše bankarski sektor i da zakonski ograniči kamate, spreči skrivene troškove i tako onemogući zelenaške banke da „rade to što rade“, kao i preispitivanje svih privatizacija i zabrana prodaje državnog blaga.

  Stefanović napominje da, i ako stranka ne usvoji njegov program, on ne namerava da je napusti niti da traži bilo čiju smenu. Objašnjava da će taj novi program biti okrenut više u levo, ali da nije reč ni o kakvoj „srpskoj Sirizi“.

  „Ja nikoga ne kopiram i ne želim da rušim Bojana Pajtića. Smatram da će stranka prihvatiti moj program, a ukoliko ga ne prihvati nastaviću da se zalažem za ideje koje pokušavam da promovišem zato što na skupovima u Srbiji vidim kakve su potrebe građana koji više ne mogu da čekaju i žive u sve većoj bedi. Program koji DS bude usvojila, ako i ne bude moj, ja ću svakako podržati ali onda očekujem da taj novi program koji će stranka usvojiti bude pobednički na lokalnim i pokrajinskim izborima“, navodi potpredsednik demokrata.

  On veruje da DS ima priliku da promeni sebe, da promeni svoj ideološki i politički program i pravac, da napravi snažan otklon od grešaka u prošlosti i da sa novom osnaženom ponudom građanima Srbije, koja je potpuno suprotna od onoga što radi vlast, kao i sa novim ljudima, povede opoziciju u pravcu mirne demokratske promene vlasti u Srbiji.

  „Ako se to ne desi mislim da će cela opozicija a ne samo DS biti u ogromnom problemu zato što se svi ponašaju po sličnoj matrici, svi su u centru i svi manje-više govore slično kao Vučić, tj. uradićemo brže ili bolje od njega ali istu stvar. Naša politika mora da bude suprotna od toga, mora da bude okrenuta čoveku, mora da oduzme ljudske sudbine iz ruku gramzivog kapitala koji ih sada uništava i da se zaista vratimo čoveku, solidarnosti i jednakosti, da omogućivom društvenu pokretljivost i ukinemo negativnu selekciju koja je sada prisutna u Srbiji“, ističe Stefanović.

  Na pitanje o mitingu demokrata zakazanom za 25. april Stefanović kaže da će DS pokušati da napravi masovni opozicioni skup kako bi pokazala da je antirežimska Srbija i te kako živa i snažna i da ima šta da ponudi građanima Srbije.

  „Želimo miran, dostojanstven skup koji će pokazati pre svega snagu ideja i snagu nove politike“, poručio je Stefanović.

  Tagovi:
  Demokratska stranka, Bojan Pajtić, Borislav Stefanović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga