12:53 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Ministarka u Vladi Kosova zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da je postignut dogovor o raspuštanju Civilne zaštite, formacije koja postoji u opštinama na severu Kosova nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

  Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, dogovor koji su potpisali Beograd, Priština i EU, podrazumeva raspuštanje Civilne zaštite sa severa Kosova i omogućava njenim pripadnicima da se integrišu u kosovske institucije.

  Tahirijeva je izjavila da je dogovor postignut posle teških i dugih pregovora i zahvalila je EU na posredovanju, kao i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci u ovom procesu.

  „Postizanje ovog sporazuma je veoma važno, jer predviđa gašenje takozvane Civilne zaštite i omogućava integrisanje njenih bivših pripadnika u institucije Kosova“, rekla je Tahirijeva.

  Ona je podvukla da je proces razgovora bio dug i težak, da je trajao gotovo dve godine, a da su se poslednja dva meseca vodili bilateralni pregovori.

  Sporazum će se sprovesti do 1. septembra, kada Civilna zaštita treba da bude u celosti raspuštena, i njime se predviđa „zatvaranje svih objekata, kancelarija, skladišta koje je koristila ova struktura Srba u opštinama na severu Kosova“, navodi se u saopštenju.

  Ranije u martu, Tahirijeva je prištinskim medijima izjavila da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana tek kada se sprovedu već dogovoreni sporazumi iz Brisela, odnosno kada se sprovede dogovor o pravosuđu, rasformira Civilna zaštita i kada barikada na mostu na Ibru bude uklonjena. Pitanje ZSO tek tada „može doći na dnevni red“, rekla je ranije Edita Tahiri.

  Tagovi:
  raspuštanje, Civilna zaštita, Edita Tahiri, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga