09:01 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 22
  Pratite nas

  Švedski zdravstveni nadzorni obor kritikovao je Kolgejt, proizvođača pasti za zube, da vrši neetičke testove na deci u okviru istraživanja „revolucionarne“ nove paste, koju kompanija trenutno reklamira kao „najznačajniju inovaciju u borbi protiv karijesa“.

  Prema izveštaju švedskog Saveta za procenu zdravstvenih tehnologija, koji se bavi naučnom zasnovanošću metoda u zdravstvu, istraživanje koje je 2013. godine u Kini sprovela američka kompanija na nekoliko stotina dece, bilo je „neetičko“ jer je deci iz kontrolne grupe dato da šest meseci koriste pastu za zube bez fluora, kako bi se utvrdio stepen oštećenja gleđi.

  Aron Naimi Akba, zubar koji je radio na sastavljanju izveštaja Saveta, rekao je švedskim novinama da je bio „užasnut“ kada je saznao o istraživanju, čiji je cilj bio da dokaže da je Kolgejt pasta koja sadrži amino kiselinu arginin, bolja od obične paste koja sadrži samo fluor.

  „Ovo je naučno pitanje na koje nema potrebe odgovoriti. Opšte je poznato da fluor sprečava raspadanje zuba“, kaže Naimi Akba.

  „Kolgejt je bio uključen u svaki deo istraživanja“, navodi Akba dodajući da je ta kompanija „analizirala rezultate, ali nije izvestila o načinu na koji ih je dobila“.

  Kolgejt trenutno reklamira svoju novu „Tehnologiju neutralisanja šećernih kiselina“ kao revolucionarnu inovaciju u zaštiti od karijesa, koja je razvijena tokom osam godina kliničkih istraživanja, gde je bilo uključeno 8000 ljudi, navodi se na veb-sajtu te kompanije.   

  Tagovi:
  testiranje, deca, pasta za zube, Kolgejt-Palmoliv, Kina, Švedska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga