16:43 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 191
  Pratite nas

  Povodom stogodišnjice od ubistva Jermena od strane osmanske vojske u Prvom svetskom ratu, papa Franja odao je počast žrtvama, nazivajući taj čin „prvim genocidom u 20. veku“.

  Poglavar Rimokatoličke crkve rekao je da je njegova dužnost da oda počast uspomeni na nedužne muškarce, žene, decu, sveštenike i biskupe koji su bili „besmisleno“ ubijeni.

  U svom govoru na misi jermenskog katoličkog obreda, u Bazilici Svetog Petra u Rimu, papa je rekao da je „prikrivanje ili poricanje zla, kao da ranu puštate da krvari, a da je ne previjete“.

  Papa Franja je rekao da je ljudski rod preživeo tri strašne tragedije: prva je pogodila jermenski narod, a druge dve su, kako je naveo, uzrokovali nacizam i staljinizam.

  Agencija AP papinu izjavu naziva „eksplozivnom“, ocenjujući da će ona „sigurno razgneviti Tursku“.

  Prema procenama istoričara, u sukobima sa turskom vojskom tokom Prvog svetskog rata ubijeno je gotovo milion i po Jermena, što stručnjaci za genocid širom sveta smatraju prvim genocidom u 20. veku.

  Turska, međutim, oštro poriče da je to bio genocid, tvrdeći da su ubijeni Jermeni bili žrtve građanskog rata, kao i da je broj žrtava preuveličan.

  Prema navodima agencije AP, nekoliko evropskih zemalja slaže se sa ocenom o genocidu, dok Italija i SAD izbegavaju da koriste tu reč zbog savezništva sa Turskom.

  Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da pozvalo izaslanika Vatikana u Ankari, kako bi izrazilo negodovanje jer je papa Franja nazvao „genocidom“ ubistvo Jermena u Osmanskom carstvu pre 100 godina.

   

  Tagovi:
  Jermeni, Papa Franja, Rim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga