12:33 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 03
  Pratite nas

  Zaštitnik građana Saša Janković danas je u Skupštini Srbije, predstavljajući izveštaj za 2014, rekao da stanje ljudskih prava, i pored određenih pomaka, nije bilo zadovoljavajuće.

  Na sednici Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Janković je rekao da „pravosuđe još nije stalo na noge“, a da „uprava nema atribute dobre uprave“.

  On je predočio ocenu Svetske banke da su obraćanja građana Srbije svojim sudovima manja nego što je to u Evropi — gotovo duplo manje, da sudije, tužioci, advokati nemaju dovoljno saznanja o novim propisima koji se brzo donose, što, kako je istakao Janković, usložnjava sudske postupke.

  Janković je ukazao da nema dovoljno pristupačnosti sudovima zbog visokih taksi, kao i da zakoni koji se donose često nisu međusobno usaglašeni.

  Prema njegovim rečima, sudski sistem nije u manjku sa kadrovima, a ukupna izdvajanja za sudove, od 0,66 odsto, viša su nego u većini zemalja EU.

  Zaštitnik je istakao i da je pozdravio uvođenje sudskih izvršitelja i notara u pravosudni sistem, ali je ocenio da je to učinjeno uz propuste koji su mogli biti sagledani na vreme.

  Govoreći o stanju u pritvorima i zatvorima u Srbiji, Janković je rekao da nije došlo do drastičnog poboljšanja i da i dalje postoji problem smeštaja i zdravstvene zaštite, na šta se odnosi i najveći broj pritužbi.

  U državnoj upravi, prema rečima zaštitnika, nije sprovedena reorganizacija, depolitizacija, racionalizacija, a prema analizi Svetske banke na koju je Janković ukazao, to je prva prepreka Srbije u rastu i razvoju.

  Tagovi:
  Janković, stanje, ljudska prava, Saša Janković, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga