11:25 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 441
  Pratite nas

  Poznati američki filozof i lingvista Noam Čomski predložio je da se otpiše grčki dug na isti način kao što je to urađeno sa nemačkim dugom 1953. godine.

  U intervjuu televiziji „Euronjuz“ Čomski je rekao da politika Brisela uništava Grčku. Prema njegovim rečima, Evropa bi trebalo da otpiše dug Grčke, kao što je to urađeno sa nemačkim dugom u prošlosti. Tada je to objašnjeno potrebom da se obnovi ratom porušena Nemačka.

  „Siriza je došla na vlast sa mandatom naroda koji je rekao da Grčka više ne treba da sprovodi politiku Brisela i da nemačke banke uništavaju zemlju“, rekao je Čomski i dodao da je mešanje politike dovelo do uvećanja grčkog duga.

  „50 odsto omladine nema posao, a oko 40 odsto stanovništva živi ispod praga siromaštva. Grčka se uništava“, rekao je filozof.

  Čomski je ubeđen da svet „ide u propast“ zato što se uništava životna sredina i zato što postoji pretnja nuklearnog rata. Ipak, Čomski vidi i optimistične znake, kao što su nezavisnost Latinske Amerike, Siriza i pokret Podemos u Španiji.

  „Nadajmo se da će konačno doći do ustanka protiv uništavajuće ekonomske i socijalne strategije koju sprovode birokratija i banke, i to daje nadu. Ustanak mora da se desi“, ubeđen je američki naučnik.

  Tagovi:
  spoljni dug, Podemos, Siriza, Noam Čomski, Nemačka, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga