15:55 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 571
  Pratite nas

  Ruska privreda je prebrodila vrhunac negativnih trendova i izbegla kolaps, koji su neki priželjkivali.

  Kako je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, nastala situacija daje šansu za stvarni razvoj zemlje i to treba iskoristiti.

  Govoreći na sastanku Zakonodavnog odbora, Putin je naveo da je ekonomija Rusije dosta lako prebrodila veštačke prepreke u vidu sankcija.

  „Očigledno su očekivali kolaps“, rekao je on, govoreći o inicijatorima antiruskih sankcija. Predsednik je ipak priznao da ova situacija sužava mogućnosti za razvoj.

  „Ali to nije dovelo i ne može dovesti do kolapsa. Gotovo. To je prevaziđeno. Vrhunac teškoća je prevaziđen“, uveren je Putin.

  Zastave Rusije i Kine
  © Sputnik / Michael Klimentyev

  Putin je pozvao one koji su uvodili sankcije da razmisle. On je naveo da je pre uvođenja ograničavajućih mera u Rusiju ulazilo 500 milijardi dolara godišnje, a da je nakon toga ova suma smanjena na 160 milijardi dolara. Usled ograničenja pristupa ruskih banaka za refinansiranje, njihovi inostrani partneri prošle godine nisu dobili 130 milijardi dolara i neće dobili još 160 milijardi dolara.

  Putin smatra da je privreda uspela da se prilagodi novim uslovima.

  „Naravno, potrebno je vreme, ali, u celini, ovaj period prevazilazimo, privreda se prilagođava novim uslovima“, izjavio je on.

  Berza
  © Sputnik / Ruslan Krivobok

  Putin je naglasio da će sadašnji uslovi omogućiti da se unutrašnje tržište oslobodi za domaću proizvodnju. On je priznao da u nekim slučajevim dolazi do rasta cena.

  „Međutim, to će se desiti u zavisnosti od rasta sopstvene proizvodnje. U svakom slučaju krećemo se u pravilnom smeru“, izjavio je Putin.

  Putin smatra da u ovoj situaciji postoje dobre šanse za diversifikaciju ekonomije.

  „Naš zadatak se ne menja — to je diversifikacija ekonomije, prestanak jednostranog razvoja“, rekao je on. Prema njegovim rečima, ako se cene nafte budu kretale u opsegu 60-70 dolara, to stvara dobre uslove za ulaganje u druge industrijske grane.

  Tagovi:
  sankcije, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga