01:06 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Novoizabrani predsednik grupe „Prijatelji Srbije“ u Evropskom parlamentu Emilian Pavel smatra da Rumunija, kad je reč o priznavanju Kosova, treba da usaglasi svoje stavove sa Evropskom unijom.

  On je za list „Danas“ podsetio da je 2013. godine Evropski parlament glasao za rezoluciju kojom se pozivaju sve države članice, uključujući Rumuniju, da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. 

  „Kao članica Evropske unije, a Srbija će to takođe postati u budućnosti, Rumunija treba da usaglasi svoj stav sa stavom drugih članica EU“, kaže Pavel, koji je rumunski poslanik Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu. 

  On smatra da Rumunija, kao sused i država koja neguje mirne i prijateljske odnose sa Srbijom tokom mnogih decenija, nije mogla da bude u prvom „talasu“ država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

  „Ipak, nakon Briselskog sporazuma 2013, koji je postignut uz posredstvo Evropske unije, Srbija i Kosovo su razmenili oficire za vezu i pristupili normalizaciji odnosa. Verujem da je to važan korak koji je u svačijem interesu“, naveo je novoizabrani predsednik grupe „Prijatelji Srbije“ u EP.

  Rumunski poslanik zaključuje da će Srbija imati koristi od snažnijih odnosa između Srbije i Kosova, što će pomoći izgradnji evropske budućnosti, „bolje budućnosti za sve Srbe“.

  Pavel je objasnio da je cilj neformalne grupe „Prijatelji Srbije“ da ohrabri članove Evropskog parlamenta da uspostave prijateljske odnose sa Srbijom i njenim predstavnicima i da podrži demokratski razvoj, politički dijalog, ekonomske, kulturne i, iznad svega, društvene odnose u zemlji.    

  Tagovi:
  Srbija, Rumunija, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga