17:09 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 02
  Pratite nas

  Praćenje nemačkih agenata vođeno je u bazi u Bad Ajblingu, gde su oni radili, piše list „Bild am zontag“. On navodi da je BND počeo da prati svoje kolege 2006. godine. Rukovodstvo specijalne službe je donelo takvu odluku nakon što se saznalo da Agencija za nacionalnu bezbednost SAD prati nemačko-francuske vojne korporacije „EADS“ i „Eurokopter“.

  Kako piše list, praćenje je vršeno tajno, mimo znanja saradnika BND. Rezultati praćenja nisu objavljeni.

  Krajem maja, šef BND-a Gerhard Šindler priznao je da je resor pravio greške u saradnji sa američkim specijalnim službama. BND nije adekvatno proveravao spiskove objekata špijunaže koje je dobijao od američkih kolega.

  Američki mediji su ranije saopštili da je NSA koristila tehničke mogućnosti nemačkih specijalnih službi za praćenje političara iz Francuske i Austrije. Zahtevi američkih službi nemačkim kolegama broje se na hiljade. 

  Federalna obaveštajna služba Nemačke je ne samo pružala dobijene informacije Amerikancima, već ih je koristila i u svoje svrhe. Radi se, kako o presretanju metapodataka (ko je sa kime i kada razgovarao telefonom ili se dopisivao elektronskom poštom), tako i potpuno razotkrivanje poziva i tekstova pisama, kao i glasovnih poruka.

  Tagovi:
  špijunaža, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga