01:33 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 632
  Pratite nas

  Naučnici Ruskog ekonomskog instituta „Plehanov“ smatraju da će nezavisna nadnacionalna valuta pomoći da se smanji značaj američkog dolara u svetskoj trgovini, kao i da će pozitivno uticati na efikasnost nacionalnih i svetskih finansijskih sistema.

  Na međunarodnoj konferenciji o međubankarskoj saradnji, koja je održana u Moskvi, šef katedre privredne ekonomije Andrej Bistrov predstavio je nadnacionalnu valutu pod uslovnim nazivom realis. 

  „Mane svetskog  monetarnog sistema koče ekonomski razvoj većine država i zbog njih su države u političkom smislu nejednake. U trenutnim okolnostima, država koja je emitent svetske valute, poput dolara bez ikakvog razloga ima preferencije, greška u proceni kupovne moći valuta na berzi dostiže čak 300%“, kaže Bistrov.

  Po njegovim rečima, mnoge države su zabrinute dominacijom dolara na međunarodnom monetarnom tržištu.

  „Sve države Šangajske organizacije za saradnju i BRIKS-a razmišljaju o eventualnom odustajanju od dolara. Teško je odustati od sistema, koji se činio nezamenjivim. Ali sa druge strane, to bi omogućilo konkurenciju valuta, korisnu za ekonomiju“, smatra naučnik. 

  Bistrov kaže da kada je reč o realisu, ne razmatra se mogućnost gotovinskog plaćanja.  

  „Na početku realis bi mogao da bude virtuelna valuta. Tako da bi države koje su uvele realis mogle da sačuvaju nacionalni monetarni sistem i istovremeno da uživaju prednosti nadnacionalne valute.“

  Tagovi:
  Realis, valuta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga