06:14 19 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 17
  Pratite nas

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će u Beogradu i Zagrebu postojati raspoloženje za dogovor o spornim pitanjima u vezi sa granicom između dve države, a ako do toga ipak ne dođe, dve strane će se, veruje, dogovoriti da se to pitanje reši na arbitraži.

  „Nadam se da ćemo sa Zagrebom to rešiti u dobroj veri, i mislim da će za to postojati dobra volja i u Beogradu i u Zagrebu. Ako ne, mislim da ćemo imati snage da se zajednički dogovorimo da idemo na arbitražu“, rekao je premijer novinarima u Krupnju, odgovarajući na pitanje da li i Srbija može biti u sporu sa Hrvatima i Slovencima, imajući u vidu deo zajedničke granice.

  On je precizirao da Srbija ima spor oko granice samo sa Hrvatskom i da to nije samo pitanje Šarengradske ade, kako se to obično pojednostavi, i izrazio uverenje da se dijalogom i ozbiljnim razgovorom može naći rešenje.

  Primetio je, međutim, da ne mogu neke zemlje u svojim političko-pravnim sukobima oko granica koje imaju najmanje sa pet zemalja da koriste pet različitih principa.

  „Dajte bar koristite jedan, pa da znamo šta mislite“, poručio je premijer.

  On je rekao da se u sporu sa Slovenijom i BiH ne mogu koristiti dva principa, „sa Crnom Gorom treći, a sa Srbijom ćete četvrti“.

  Upitan kako komentariše to što Priština nije počela da primenjuje deo Briselskog sporazuma, on je najavio razgovor na tu temu u narednim danima.

  Tagovi:
  arbitraža, granice, granica, Aleksandar Vučić, Srbija, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga