10:47 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3710
  Pratite nas

  Zvanična predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova smatra utapanje Crne Gore u NATO poniženjem za ovu zemlju.

  Utapanje Crne Gore u NATO ponižava ljude u zemlji u kojoj se i dalje sećaju bombardovanja svojih gradova od strane vojnog saveza, rekla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova u današnjem intervjuu.

  „Znate, to je posebna vrsta poniženja. Juče ste ih bombardovali, a danas stvarate atmosferu da te zemlje žele da dođu kod vas. To je nametanje stokholmskog sindroma: kada žrtva voli svog mučitelja. Ali sećanje na bombardovanje je i dalje živo“, rekla je Zaharova ruske novine „Argumenti i fakti“.

  Ona je dodala da je politička elita u Crnoj Gori pod pritiskom Zapada i naglasila da pitanje ulaska u NATO treba da izglasaju Crnogorci na referendumu.

  „Gde je tu demokratija? Demokratija je kada pitaju ljude, dozvoljavaju da se održi referendum. Šta god pričali, i na Krimu je bila demokratija, jer su prvi put u životu dali ljudima da se izjasne. A šta se događa u Crnoj Gori? Pre je bilo Kosovo, kada je Zapad prihvatio jednostranu odluku: Vašington je komandovao i Kosovo su otcepili od Srbije“, navela je ona.

  U vezi s tim, ona je naglasila da po pitanju perspektive stupanja u NATO treba dati pravo glasa Crnogorcima.

  „Mi pokrećemo ovo pitanje na međunarodnim platformama, govorimo o tome da smatramo nedozvoljenim pritisak Zapada na rukovodstvo ove zemlje. Međutim, rešavati sudbinu države za njegove građane je neprihvatljivo — to je u suprotnosti sa osnovnim međunarodnim odnosima za koje se zalažemo“, navela je Zaharova.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga