23:23 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 200
  Pratite nas

  Svet je ispresecan pukotinama i kraterima, prirodnim i veštačkim. Pogledajte gde se nalaze Vrata pakla, gde je najveći krater koji je nastao udarom asteroida i odakle potiču „krvavi dijamanti“.

  Rudnik dijamanata Mir

  Površinski kopovi rudnika dijamanata Mir u blizini grada Mirni
  © Sputnik / Aleksandr Utkin
  Površinski kopovi rudnika dijamanata Mir u blizini grada Mirni

  Rudnik dijamanata Mir u Jakutiji dubok je 525 metara i ima prečnik od 1.200 metara. Otvoren je 1955. godine, nakon rudnika Zarnica u Jakutiji 1954. godine, u susret zahtevu SSSR-a za proizvodnjom industrijskih dijamanata. Rudnik otvorenih kopova proizvodio je oko dva miliona karata dijamanata godišnje, a zatvoren je 2001. godine.

  Rudnik Kimberli u Južnoj Africi

  Rudnik dijamanata otvorenih kopova (poznat kao „velika rupa“ ili rudnik Kimberli) u gradu Kimberli u Južnoj Africi.
  © Foto : Wikipedia/Irene2005
  Rudnik dijamanata otvorenih kopova (poznat kao „velika rupa“ ili rudnik Kimberli) u gradu Kimberli u Južnoj Africi.

  Širine 500 metara rudnik Kimberli u Južnoj Africi, takođe poznat kao „velika rupa“, prvi put je iskopan 1871. u doba zlatne groznice na farmi braće De Birs. Rudarski radovi na lokalitetu završeni su 1914. godine, a turistička atrakcija postaje ’60-ih godina 20. veka. Kompanija „De Birs“ je 2015. prodala svoju poslednju preostalu imovinu u gradu Kimberli, koji je u 19. veka bio centar istraživačke groznice. U poslednje vreme ime grada je postalo sinonim za 2.003 procesa koji su pokrenuti kako bi se sprečila nelegalna prodaja „krvavih dijamanata“.

  Vrata pakla, Turkmenistan

  Vrata pakla u Darvaziju u Turkmenistanu
  © Flickr / Martha de Jong-Lantink
  Vrata pakla u Darvaziju u Turkmenistanu

  Vrata pakla su nastala 1971. godine, kada su pronalazači nafte u SSSR-u vršili bušenja na lokaciji blizu Derveze u Turkmenistanu, u uverenju da se ispod nalazi nafta. Kada je naftna platforma propala u veliki krater, ispostavilo se da lokalitet sadrži prirodni gas, od kojeg su geolozi strahovali da može otrovati lokalno stanovništvo svojim štetnim emisijama. U cilju sprečavanja širenja, stručnjaci su ga zapalili, sa neočekivanim rezultatom — rupa gori i danas.

  Krater Sedan, SAD

  Sedan Krater u SAD
  © Foto : Wikipedia/Federal Government of the United States
  Sedan Krater u SAD

  Krater Sedan je nastao kao rezultat podzemnog nuklearnog testa sprovedenog 6. jula 1962. u Nevadi. Izbacio je 12 miliona tona zemlje u nebo i stvorio krater preko 100 metara dubok i 390 metara širok.

  Moraj ruševine u Peruu

  Poljoprivredne terase Inki na Moraju
  © Foto : Wikipedia/Philipp Weigell
  Poljoprivredne terase Inki na Moraju

  Moraj je arheološko nalazište na jugoistoku Perua, oko 50 kilometara severozapadno od Kuska, a sagradila ga je civilizacija Inka. Konstrukcija se sastoji od kružnih udubljenja povezanih stepeništem na više nivoa. Najveće rupe su na oko 150 metara dubine, a smatra se da su ih Inke koristile za poljoprivredna istraživanja.

  Velika plava rupa u Belizeu

  Velika plava rupa u Belizeu
  © Flickr / 2il org
  Velika plava rupa u Belizeu

  Veliki plava rupa je podvodni ponor obale Belize, deo koralnog grebena Belizea. Rupa je širine više od 300 metara, dubine 125 metara, a veruje se da je najveća te vrste. Formirala se tokom nekoliko ledenih događaja, koji su počeli pre više od 150.000 godina.

  Vredefort krater u Južnoj Africi

  Prstenovi Vredefort kratera
  © Foto : Wikipedia/Júlio Reis
  Prstenovi Vredefort kratera

  Vredefort krater je formiran kada je asteroid udario Zemlju pre oko dve milijarde godina. To je najveći krater na Zemlji nastao udarom asteroida, i veruje se da je imao oko 300 kilometara u prečniku u trenutku formiranja.

  Tagovi:
  iskopin, rudnici, krateri, zanimljivosti, Južna Afrika, Turkmenistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga