05:57 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  106
  Pratite nas

  Odbrana Olivera Ivanovića, koga je sud Euleksa osudio na kaznu od devet godina zatvora, uložiće žalbu na presudu, pošto je dva i po meseca čekala na pisani otpravak presude. U pisanju žalbe učestvovaće i strani advokati.

  Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić kaže da je presuda obimna i biće potrebno nekoliko dana da se presuda prouči.

  „Ono što na prvi pogled može da se vidi, jeste da presuda ima iste nelogičnosti koje je imalo i njeno usmeno obrazloženje. Sud je konstatovao da gospodin Ivanović, osim što je bio na tom mestu, nije učinio ništa drugo“, kaže Vlajić.

  Presudom nije utvrđeno da je Oliver Ivanović bio komandant jedinice kojoj se na teret stavlja delo ratnog zločina, izdavao naređenja ili da je nekoga podstrekivao na izvršenje krivičnog dela, dodaje Vlajić.

  U Srbiji i inostranstvu među advokatima vlada veliko interesovanje za slučaj Olivera Ivanovića i od njih Vlajić očekuje pomoć u pisanju žalbe na presudu, koja je u ruke Ivanovića i njegovih advokata stigla u poslednjem momentu. Sud je imao rok od 75 dana da dostavi pisani otpravak presude, a branioci imaju rok od 15 dana za podnošenje žalbe.

  Sud Euleksa ima formalno obrazloženje da je slučaj Olivera Ivanovića obiman, složen i komplikovan, i zato je pisanu presudu dostavio u poslednjem momentu, kaže Vlajić.

  „Smatram da, ako je nama 15 dana dovoljno za pisanje žalbe, i sud je to morao da uradi malo brže. Ali, sud se pridržavao roka, sa te strane im ne možemo ništa prigovoriti, ali ljudski možemo“, dodaje Vlajić.

  Vlajić kaže da je svog branjenika poslednji put video pre tri dana. Ivanović se oseća dobro i svestan je situacije u kojoj se nalazi.

  „Svestan je i uloge u procesu, da je žrtva koja se mora osuditi da bi se ostvarili neki drugi ciljevi“, zaključuje Vlajić.

  Euleks je uhapsio Ivanovića 27. januara 2014, a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

  Slično:

  Oliver Ivanović: Očekujem nove montirane procese protiv Srba
  Oliver Ivanović počeo štrajk glađu
  Oliver Ivanović: Teško je, izdržaću
  Oliver Ivanović podržao Vladu Srbije
  Oliver Ivanović odveden u zatvor
  Oliver Ivanović pušten kući na nekoliko sati
  Tagovi:
  Euleks, Suđenje, suđenje, EULEKS, Nebojša Vlajić, Oliver Ivanović, Kosovska Mitrovica, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga