17:21 18 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 123
  Pratite nas

  Pas-mešanac može biti bolji kućni ljubimac od rasnog psa, jer je takozvana biološka snaga (ili heteroza) element koji utiče na zdravlje životinja.

  Pas Lajka
  © Sputnik / RIA Novosti

  „U merenju genetičke varijabilnosti psi-mešanci imaju sveobuhvatniju biološku snagu, a to se ogleda u većoj šansi za opstanak i drugim faktorima koji su od koristi naročito kad je reč o zdravlju“, rekao je za „Sputnjik mundo“ Gaspar Romo, predsednik Udruženja etološko-veterinarske klinike u Čileu.

  „Postoje rase koje imaju veliki broj problema i patologija koje završavaju štetno po porodicu koja ima psa. Pas češće oboljeva ili živi kraće, što donosi više patnje njegovim vlasnicima i veće troškove. U vezi sa tim, mešanci su u prednosti“, ocenio je ekspert.

  Prema Romou, poreklo rasnih pasa je genetski jednoličnije, što čini da se stvore određene genetske karakteristike koje na njih utiču.

  „Koncentrišu se određene genetske bolesti, a zbog veoma niske varijabilnosti mogu da budu podložni drugim bolestima i drugim problemima, koji ne pogađaju mešance“, dodao je on. Pored toga, veterinar je rekao da psi-mešanci imaju duži životni vek od rasnih pasa.

  Što se tiče ponašanja, ekspert je umanjio popularno uverenje da su psi-lutalice pametniji. „Inteligencija nije nešto što se meri kao jedan parametar, postoje različite vrste inteligencije“, rekao je on. Međutim, „pošto moraju da prežive i reše niz problema, kao što su pronalaženje hrane, to znači da često završavaju razvoj drugih sposobnosti u kognitivnim smislu brže nego što to mogu da urade rasni psi“, rekao je čileanski veterinar.

  Među popularnim rasama koje obično imaju česte zdravstvene probleme, stručnjak je istakao buldoge. „Oni su imaju genetske predispozicije da imaju određeni estetski izgled, ali često imaju respiratorne probleme, imaju manju sposobnost da se reprodukuju, što se često radi veštačkim putem“, rekao je veterinar.

   

  Tagovi:
  ljubimac, udomljavanje, mašanac, životinje, pas, svet, Čile
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga