12:36 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 190
  Pratite nas

  Dok britanska premijerka Tereza Mej poručuje da će se osloniti na podršku „prijatelja” iz severnoirske Demokratske unionističke stranke kako bi oformila novu vladu, liderka te partije Arlin Foster kaže da će „biti teško” da Mejova ostane na funkciji i da je „prerano pričati o planovima”.

  Nakon što konzervativci Tereze Mej na jučerašnjim prevremenim izborima nisu osvojili dovoljno poslaničkih mesta da sami formiraju vladu, ispostavilo se da im je Demokratska unionistička stranka, koja je osvojila deset poslaničkih mesta, najizgledniji partner za formiranje koalicione vlade, a Mejova je danas poručila da se raduje saradnji „s prijateljima i saveznicima” u toj stranci.

  Očekuje se, međutim, da će Fosterova tražiti ustupke, kao i visoke pozicije u novoj vladi u zamenu za udruživanje s konzervativcima, prenosi AP.

  Fosterova još nije javno obećala da će se pridružiti formalnoj koaliciji ili neformalnoj alijansi s oslabljenom Konzervativnom strankom.

  „Svakako mislim da će biti kontakata tokom predstojećeg vikenda, ali mislim i da je prerano govoriti o tome šta ćemo raditi“, rekla je liderka severnoirskih unionista, ocenivši da će „Mejova teško ostati u toj ulozi“.

  Američka agencija podseća da je Konzervativna stranka i ranije zavisila od irskih političara, pa se tako bivši premijer Džon Mejdžor oslonio na podršku Ulsterske unionističke stranke kako bi došao do podrške za svoju nesigurnu većinu u periodu 1992-1997.

  Građani Severne Irske glasali su u korist ostanka u sastavu EU na prošlogodišnjem referendumu, dok se Demokratska unionistička stranka generalno zalaže za „meki ’bregzit‘“ umesto za „oštri ’Bregzit‘“ koji zagovara Mejova i želi da zadrži otvorenu granicu s Republikom Irskom, koja je članica EU, napominje AP.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga