07:47 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 05
  Pratite nas

  Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio vlasnika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, dok je ukinuo deo prvostepene presude kojom je bio osuđen na pet godina zatvora i osam miliona dinara, zbog optužbi da je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

  Miroslav Mišković
  © AP Photo / Marko Drobnjaković

  Istim rešenjem, Apelacioni sud je naložio da mu se zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka suđenje za utaju poreza ponovi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

  Ukinutim delom presude Mišković je 20. juna 2016. bio osuđen zbog krivičnog dela utaja poreza izvršena pomaganjem.

  Po nalaženju Apelacionog suda nema dokaza da je Mišković izvršio krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u vezi sa putarskim preduzećima.
  U osuđujućem delu presude, koji je ukinut, po nalaženju Apelacionog suda, prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka „budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni“.

  Suđenje će mu se sada ponoviti samo po delu optužnice tužilaštva za organizovani kriminal koja ga tereti za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

  Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.    

  Tagovi:
  delta, presuda, Miroslav Mišković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga