22:04 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  93910
  Pratite nas

  Sa lingvističkog aspekta, nema nikakve sumnje da su srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik zajednički jezik koji je razdvojen iz političkih razloga.

  To je izjavio lingvista Ranko Bugarski. 

  „Imamo četiri različita jezika gledano sa političkog i administrativnog stanovišta, a nikako sa lingvističkog“, rekao je Bugarski na predstavljanju svoje knjige „Govorite li zajednički“, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

  Bugarski je naveo da svako može da naziva taj zajednički jezik kako želi, jer nije suština u imenu jezika, već je bitna svest da govorimo zajednički jezik.

  „Dakle, ono što je bitno jeste svest da govorimo zajednički jezik i to je nešto što nam donosi velike prednosti koje se guraju u zapećak i ne koriste se iz političkih razloga“, kazao je Bugarski i dodao da je to suština Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja je javnosti ponuđena na potpisivanje prošle godine.

  Bugarski je rekao da on taj zajednički jezik i danas zove „srpskohrvatski“ bez pretenzije da taj naziv nameće bilo kome, i naveo da je za svojih 85 godina života govorio isti taj jezik pod pet-šest različitih zvaničnih naziva.

  Tanjug

  Tagovi:
  zajednički, jezik, lingvistika, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga