01:19 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3126
  Pratite nas

  Posle odluke Narodne skupštine da se formira Komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja, napravljen je prvi korak. Predloženi su članovi tog tela i, kako kažu, čim poslanici potvrde sastav, počeće da rade.

  „Nakon konstituisanja Komisije za utvrđivanje posledica bombardovanja, održaćemo sastanak sa relevantnim institucijama“, rekao je predsednik komisije dr Darko Laketić. Prva lokacija koju će obići biće opština Vranje.

  Za zamenika predsednika Komisije predložena je poslanica SNS Ivana Stojiljković. Iz iste partije u komisiji bi mogao da se nađe i Milovan Drecun. Iz redova SPS predložena je poslanica Danijela Stojadinović, iz DS Gordana Čomić. Kao predstavnik Dveri predložen je poslanik Dragan Vesović, a radikala Dubravko Bojić. Njih je predložio predsednik Komisije dr Darko Laketić.

  „Parlament je živo telo, sastoji se od različitih stranaka. Mislim da takav način rada i izbor članova odražavaju želju da se dođe do prave istine. Mislim da stranačko telo nije dobro. Očekujem različita mišljenja“, rekao je Laketić gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije i istakao da je važno da suštinski svi teže istini. 

  Naglasio je da nije dugo čekao da iznese predlog sastava Komisije jer se već predugo čekalo.

  „Dugo se čekalo, ta komisija je ranije trebalo da bude formirana, još u periodu prethodnih vlasti“, istakao je Laketić.

  Ukazuje da će nakon konstituisanja komisije biti održan sastanak sa svim predstavnicima relevantnih institucija. Zatim će ići na teren.

  „Kao što sam rekao u parlamentu, slede obilazak i potvrđivanje lokacija“, rekao je Laketić i istakao da će ići i na Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244.

  Prva lokacija koju će obići biće opština Vranje i to devet lokacija koje su definisane kao kontaminirane.

  Rok za podnošenje prvog izveštaja je 2020. godina. Komisija će raditi po uzoru na italijansku, koja je dokazala da su mnogi vojnici koji su boravili na KiM oboleli od malignih bolesti.

  RTS

  Tagovi:
  NATO bombardovanje, osiromašeni uranijum, komisija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga