07:05 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše ,
  0 171
  Pratite nas

  Finalizacija odluke o proširenju skladišta gasa Banatski Dvor, kao i proširenje transportnih kapaciteta iz pravca južnog koridora, naslonjenih na gasovod „Turski tok“, ali eventualno i na gas iz Azerbejdžana, bile su glavne teme razgovora predstavnika „Srbijagasa“ i „Gasproma“ na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

  Posle razgovora sa visokim predstavnicima „Gasproma“, koji je strateški partner Srbije, kao i „Gasprom eksporta“ i drugih ćerki-firmi ruske gasne kompanije, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović je za Sputnjik izjavio da vrlo brzo, već u junu očekuje pomake kada su u pitanju teme o kojima je razgovarano u Sankt Peterburgu.

  „Ono što je najvažnije jeste da smo razmatrali finalizaciju odluke o proširenju skladišta gasa Banatski Dvor na ne manje od 750 miliona metara kubnih, a verovatno do jedne milijarde. To je i u komercijalnom i u strateškom, odnosno u smislu bezbednosti snabdevanja Republike Srbije gasom, jedan od primernih ciljeva ’Srbijagasa‘“, izjavio je direktor te kompanije.

  Kapacitet Banatskog Dvora sada je 450 miliona kubnih metara gasa i Memorandum o razumevanju o proširenju tog podzemnog skladišta gasa između „Srbijagasa“ i „Gasproma“ je potpisan upravo tokom održavanja prošlogodišnjeg ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. Sada je, kako je rekao Bajatović, razmotrena finalizacija te odluke.

  Gasprom pumpa u Beogradu
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  Pored toga, sa sagovornicima iz „Gasproma“ bilo je reči i o proširenju transportnih kapaciteta Srbije iz pravca južnog gasnog koridora.

  Bajatović je napomenuo da je sprovedeni test sa neobavezujućim zakupima kapaciteta pokazao da bi Srbija morala značajno da proširi svoje transportne kapacitete iz pravca Bugarske. Reč je o južnom koridoru koji bi preko Srbije i Mađarske gas vodio do Baumgardena, verovatno naslonjen, pre svega, na „Turski tok“, ali eventualno i na druge pravce, rekao je on, ukazujući na gas iz Azerbejdžana.

  Bez obzira na to li bi to bio gasovod TAP ili TANAP, kako bi i sa kojim količinama gasa moglo da se raspolaže iz tog pravca, to je nama korisno, naročito zbog mogućeg prekida isporuka gasa iz pravca Ukrajine, istakao je sagovornik Sputnjika.

  Bajatović je dodao da su partnere iz „Gasproma“ informisali o interkonekciji sa Bugarskom, jer je to takođe jedan od primarnih ciljeva Vlade Srbije.

  „Razgovarali smo i o potencijalnom nastavku isporuka gasa kao sirovine za naš petrohemijski kompleks, jer nam to pomaže da ta preduzeća, ’Petrohemiju‘, MSK, ipak održimo u životu, kao i ’Azotaru‘, koja nije baš u najboljem stanju i videćemo kakva je njena perspektiva“, rekao je šef „Srbijagasa“.

  Bajatović je ukazao i na razgovore sa predstavnicima ruskih finansijskih institucija, pre svega sa rukovodstvom „Zberbanke“, VTB-a, „Gasprom banke“. Kako je precizirao, bilo je reči o finansijskim derivatima koje bismo mogli da koristimo prilikom finansiranja energetskih projekata u Srbiji.

  „Sve su to bili dobri i konkretni sastanci na vrlo visokom nivou o kojima ćemo informisati nadležne u Srbiji i očekujemo da ćemo vrlo brzo, već u junu imati neke pomake na ove teme“, rekao je Bajatović za Sputnjik.

  Juče otvoren 22. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, koji je okupio više od 15 hiljada učesnika i gostiju iz više od 100 zemalja sveta, među kojima je i Srbija. Forum traje do 26. maja.

  Slično:

  „Gasprom“ i „Srbijagas“ o isporukama gasa Srbiji
  Bugarski gasovod je prioritet za Srbiju — završetak do 2021.
  EKSKLUZIVNO Vučić za Sputnjik: Gasovod na leto, a helikopteri do kraja godine
  Gasovod kroz Srbiju: Aranžman sa Rusima po uzoru na „Južni tok“
  Gradi se novi gasovod iz Izraela preko Turske do Evrope
  Gasovod će povezati Rusiju i Italiju
  Novak: Novi južni gasovod kroz Bugarsku ili Tursku
  Punom parom: „Turski tok“ pred vratima EU (video)
  Rusija spremna da gradi „Turski tok“ i do ostalih zemalja Evrope
  Tagovi:
  Banatski dvor, Srbijagas, Zberbanka, gasovod, TAP, skladište gasa, TANAP, Azerbejdžan, Gasprom, Turski tok, Dušan Bajatović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga