12:50 10 April 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  161
  Pratite nas

  Snažno nevreme, praćeno jakom kišom i grmljavinom, zahvatilo je pre tri dana Manastir Hilandar koji tom prilikom nije bio ugrožen, niti oštećen, ali je šteta pričinjena putevima.

  Usled obilnih padavina koje su tog dana trajale tri i po sata, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci, objavljeno je na sajtu „Hilandar“.

  Kako se navodi, posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći deo godine potpuno suv. Voda se razlila na više mesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno blizu dva i po kilometra od Manastira.

  Na tom potezu se nalaze Pirg kralja Milutina iz 14. veka, ekonomija, vinograd, vinarija i stari Manastir Svetog Vasilija, koji nisu pretrpeli nikakvu štetu.

  Najveća šteta je pričinjena putevima.

  Na Svetoj Gori, kao i u okolini Hilandara, putevi su zemljani i često se dešava da ih kiša delimično ošteti, pa čak i na neko vreme učini neprohodnim.

  Poslednjih godina je dosta uloženo u obnovu i proširenje protivpožarnih i saobraćajnih puteva na imanju Hilandara, tako da su odvodni kanali koji se redovno održavaju u znatnoj meri doprineli očuvanju saobraćajnica, objašnjeno je na sajtu.

  Odmah nakon prvog udara bujice, deo manastirske mehanizacije je uposlen na popravci štete na putevima.

  Sam Hilandar ni u jednom trenutku nije bio ugrožen, niti je došlo do prodora vode u Manastir.

  Ovakvo nevreme je, kako se ukazuje, pojava koja se gotovo redovno ponavlja u pravilnim razmacima od desetak godina i tipična je za taj deo Grčke.

  Poslednja velika nepogoda te vrste desila se 2007. godine.

  Devedesetih godina 20. veka takođe je zabeleženo snažno nevreme nakon koga je izrađen dodatni nasip sa južne strane manastirskog utvrđenja.

  Tanjug

  Tagovi:
  Hilandar, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga