12:44 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 110
  Pratite nas

  Jedna od prognanih u hrvatskoj oružanoj akciji „Oluja“ Jelena Knežević, čiji je otac kao pripadnik Vojske RSK poginuo u ratu, ispričala je večeras na obeležavanju Dana sećanja na stradale u toj akciji da će uvek pamtiti osećaj straha i nemoći.

  „U našu kuću ušla su dva nepoznata čoveka, bila sam mala da bih razumela, ali sećam se majčinog krika i sestrinih suza i straha koji me je obuzeo. Hrabri ginu na prvim linijama fronta, ali ne umiru, žive u sećanjima onih koji ih vole“, rekla je Kneževićeva.

  Ispričala je da su je 3. avgusta 1995. godine u zoru probudili majčin glas i granate, prenosi Tanjug.

  „U panici pakujemo nešto garderobe, hrane, vode dokumenta i slike. Moramo napustiti kuću. Kuda ćemo? Ne znamo. Ne zna ni naša majka. Ima dve ruke da prigrli nas troje i ponese dva kofera. ’Vratićemo se‘, tiho progovara, ali se ne okreće i kuću ne gleda dok nas podiže u kamion koji ide od Petrovca, prvog bezbednijeg mesta“, priča Knežević.

  Seća se da je kolona bila prepuna uplakanih, gladnih i žednih ljudi koji su unezverenim pogledom tražili najmilije moleći Boga da su živi.

  „Petrovačku cestu nadleću avioni i bombarduju kolone izmučenih ljudi. Zvuk bombi je bio jači od njih, ali slabiji od jauka ljudi. Ne postoji zvuk glasniji od krika umirućeg čoveka i plača onog koji žali za njim. Bar ja to tako pamtim i pamtiću zauvek taj osećaj straha i nemoći.“

  Prisetila se i neizvesnosti, ali i osećaja da povratka na ognjište nema.

  „Pamtim iščekivanje dugo kao večnost da krenemo put Srbije i strahovi se nižu. Hoće li nas zasuti bombama? Hoćemo li stići? Preko Beograda nastavljamo da tražimo utočište za novi početak, nalazimo ga ovde u Bačkoj Palanci gde smo prihvaćeni raširenih ruku, prigrljeni i voljeni…“, ispričala je kroz suze Jelena Knežević.

  Tagovi:
  Oluja, Jelena Knežević, Republika Srpska Krajina, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga