04:57 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 112
  Pratite nas

  Premijerka Ana Brnabić najavila je večeras da će Vlada Srbije do kraja godine podneti inicijativu Skupštini Srbije za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

  Brnabićeva je novinarima posle sastanka sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU rekla da se na tome radilo duže od godinu dana i dodala da joj je drago što je stiglo pozitivno mišljenje od Venecijanske komisije.

  Ona je zahvalila Ministarstvu pravde na ozbiljno urađenom zadatku, prenosi Tanjug.

  „Pokušavali smo da nađemo balans između jakog nezavisnog sudstva, ali i efikasnog i odgovornog sudstva za sve građene uz podršku Venecijanske komisije. Ministarstvo pravde je uradilo dobar posao“, rekla je premijerka. 

  Navela je da je fokus razgovora sa ambasadorima bio na vladavini prava, regionalnoj saradnji i Poglavlju 35, odnosno dijalogu Beograda i Prištine, jer je najviše urađeno na poglavljima koji se tiču ekonomije.

  „Mi nastavljamo sa strukturnim reformama zbog čega smo potpisali novi aranžman sa MMF-om, i u tom smislu je naš primarni cilj dinamičniji ekonomski rast pokazan kroz BDP rast i veće plate za sve građane“, rekla je Brnabićeva.

  Govoreći o rezultatima posle prethodnog sastanka sa ambasadorima u junu, ona je rekla da je nakon tog događaja usvojeno više zakona, među kojima su set zakona koji se tiču prava i sloboda nacionalnih manjina.

  Ana Brnabić
  KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

  Dodala je da je u novembru usvojen i set zakona koji se tiče Poglavlja 23 — Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, besplatnoj pravnoj pomoći i parničnom postupku, ipak, istakla je i da se kasni sa donošenjem zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno sa zakonom o sprečavanju korupcije.

  Radna grupa je, kaže, završila nacrt zakona, a zakon kasni jer je Srbija, pojašnjava, tražila dodatno mišljenje eksperata GREKA i dodala da se javna rasprava očekuje početkom decembra.

  Ona je dodala i da se priprema nacrt zakona o zaštitniku građana, a među zakonima sa kojima se kasni, kaže premijerka, nalazi se i zakon o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti polova.

  Ipak, izrazila je nadu da će to uskoro biti rešeno, jer je nacrt zakona upućen Evropskoj komisiji.

  Tagovi:
  ustav Srbije, ustav, Ana Brnabić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga