10:06 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  62156
  Pratite nas

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Jugoistočnu Evropu Metju Palmer pozvao je Prištinu da ukine taksu na robu iz centralne Srbije i BiH i istakao da SAD tu taksu smatraju preprekom za nastavak dijaloga.

  „Fena“ prenosi da je Palmer u intervjuu za novinske agencije iz BiH poručio da SAD snažno podržavaju proces koji EU vodi u rešenju pitanja odnosa Beograda i Prištine.

  Vašington želi da vidi postizanje sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi otvorilo vrata za put ka EU i Srbiji i Kosovu, istakao je američki zvaničnik.

  „To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisali bi se stabilnost i mir u celom regionu“, ocenio je Palmer, preneo je Tanjug.

  On je za odluku NATO da pozove BiH da podnese Godišnji nacionalni program kazao da bi bila dobrodošla odluka u smislu šireg regionalnog interesa kada je u pitanju bezbednost, zbog čega će SAD podržavati BiH u reformi odbrane i u nastojanjima da ojača odnose sa NATO-om.

  Palmer je naveo da Srbija nije protiv NATO-a, nego da, naprotiv, ima produktivne odnose s tim vojno-političkim savezom, koji su trenutno i bolji i jači od odnosa BiH i NATO-a, s obzirom na činjenicu da je pred BiH još mnogo posla pre nego što nivo saradnje sa NATO-om bude na nivou koji ima Srbija.

  Fena prenosi da se Palmer osvrnuo na usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu u kojoj se traži od Srbije da prizna genocid u Srebrenici, kazavši da su činjenice o genocidu u tom gradu neosporne i priznate od svih relevantnih međunarodnih tela.

  „Stoga je nužno da se Srbija suoči s prošlošću kako bi išla dalje, ali i zbog poštovanja prema žrtvama tog stravičnog zločina“, rekao je Palmer, zbog čega je pozvao i ohrabrio sve u regionu da prihvate tu realnost.    

  Tagovi:
  Metju Palmer
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga