23:19 19 April 2019
Slušajte Sputnik
  jelka

  Škola zabranila proslavu Božića, pa se predomislila kad su učenici shvatili smisao zabrane

  Pixabay
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 161

  Škola „Lejdi Lamli“ u severnom Jorkširu, koja je odlučila da ove godine ne slavi Božić, ipak je posle stotina pisama učenika i roditelja odlučila da praznik proslavi.

  Uprava škole „Lejdi Lamli“ u Pikeringu u severnom Jorkširu šokirala je javnost kada je saopštila da ove godine neće slaviti Božić jer je „pravo značenje praznika sahranjeno pod lavinom komercijalizacije“.

  Nastavnik verske nastave Kris Pol saopštio je učenicima da je Božić praznik kada se slavi rođenje Isusa Hrista i kada treba pokazati dobru volju prema svima, ali i da je izvorno značenje praznika izgubljeno. Kako je rekao, i Deda Mraz je verovatno izmišljotina Koka-kole.

  Ostali učitelji saopštili su učenicima da ove godine u školi neće biti nikakvih čestitki, proslava i jelki, osim ako učenici ne iznesu uverljive argumente zašto bi škola proslavljala Božić. Roditelji su ovakvu odluku opisali kao užasnu i odvratnu.

  Pošto je primila više od petsto mejlova, škola je ipak popustila. U poruci roditeljima, direktor škole Ričard Bramli rekao je da je namera školske uprave bila da podstaknu učenike da razmisle o pravom značenju Božića.

  „Oni koji su zaista porazmislili o situaciji i osporili odluku na odgovarajući način promenili su mišljenje uprave i vratili proslavu Božića. Uradili su dobar posao i nadam se da će (u pravom duhu praznika) imati lep Božić“, rekao je Bramli.

  Bramli je dodao da je izazov bio da učenici razmisle o načinu na koji društvo proslavlja Božić i socijalnim problemima našeg doba:

  „Od učenika je zatraženo da ospore status kvo. Da se zapitaju zašto radimo neke stvari samo zato što smo ih uvek radili. I da se zapitaju treba li ljudi koji nisu religiozni da proslavljaju religiozni praznik.“

  Slično:

  Ko poništava Božić na Mojkovcu, poništava svoga đeda
  Ruski diplomata: Mejovoj predstoji „tužan Božić“
  Praznik bez duha: Zašto Srbi ne slave 11. novembar kao Novu godinu i Božić (video)
  Vera, ljubav, raskoš: Ovako je Božić proslavljen širom Rusije (foto)
  Božić na Kopakabani
  KVIZ: Kako proslavljamo Božić
  Vojska i na Božić obezbeđuje mir
  Ruski patrijarh čestitao kosmonautima Božić (video)
  Tagovi:
  Božić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga