04:53 26 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je bezumno da se u Crnoj Gori, koja je sekularna država, vlast meša u crkvena pitanja.

  „To je potpuno bezumno, naročito ovde kod nas u Crnoj Gori, gde je u vreme bratoubilaštva ubijen mitropolit crnogorsko-primorski sa više od stotinu najboljih sveštenika i stvorena država ovakva kakva je danas“, rekao je mitropolit Amfilohije.

  On je istakao da država Crna Gora treba da poštuje Srpsku pravoslavnu crkvu, prenosi RTRS.

  Mitropolit Amfilohije je poručio da za Crkvu nema ni Grka, ni Jevreja, ni Kineza ni Japanca, ni Rusa ni Amerikanca, ni Srba, ni Crnogorca, nego samo Isus Hristos i oni koji su sabrani oko njega.

  „To je crkva Hristova. Takva je ona bila kroz vekove i takva će ostati dok je je sveta i veka. Mnogi su se otuđili od Crkve, a hteli bi da upravljaju Crkvom“, rekao je mitropolit Amfilohije.

  On je naveo da je vlastoljublje carigradskog patrijarha dovelo do podela koje su katastrofalne za budućnost Ukrajine i svih slovenskih naroda, ali i za sveukupno pravoslavlje, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

  „Vlastoljublje je najopakija bolest u svim zajednicama. Ono je u Rimokatoličkoj crkvi bilo dogma kroz vekove, a u pravoslavnoj iskušenje“, rekao je mitropolit Amfilohije, nakon svete službe u Crkvi Svetog Nikole u Bandićima kod Podgorice.

  Tagovi:
  Srpska pravoslavna crkva, Mitropolit Amfilohije, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga