14:57 23 April 2019
Slušajte Sputnik
  Stravične slike iz Međurova kod Niše gde su se sudarili voz i autobus

  Rebić: Vozač autobusa nije jedini koji je pogrešio

  © Tanjug / Dimitrije Nikolić
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1184

  Direktor policije Vladimir Rebić rekao je za RTS, povodom sudara voza i autobusa koji se u petak dogodio kod Niša, da je reč o tragediji i da je policija u saradnji sa tužiocem, ozbiljno pristupila utvrđivanju svih okolnosti.

  Rebić je, gostujući jutros u Dnevniku RTS-a, naveo da je na dan nesreće odgovarao na pitanja novinara i da je tada rekao da je reč o propustu vozača. Međutim, dodaje da vozač nije jedini subjekt bezbednosti saobraćaja koji je pogrešio.

  Direktor policije kaže da će istraga u narednom periodu pokazati koji su drugi konkretni razlozi i podseća da vozač još uvek nije saslušan zbog teškog stanja u kojem se nalazi.

  Kaže da moramo imati na umu pravila saobraćaja koja kažu da drumsko vozilo ima obavezu da ustupi prvenstvo šinskom, a postojao je i znak „Stop“.

  Ipak, navodi da je, prema važećem zakonu, upravljač puta bio obavezan da postavi adekvatnu saobraćajnu signalizaciju, koja podrazumeva i svetlosni saobraćajni znak.

  „To će svakako biti jedan od pravaca rada u toku krivične prijave za ovo teško krivično delo“, rekao je Rebić.

  Zbog toga će se ispitati odgovornost lokalne samouprave zbog obezbeđivanja prelaza, a kako kaže Rebić, mogući dalji koraci su i utvrđivanje odgovornosti nadležnih organa koji nisu kontrolisali rad lokalne samouprave. Precizirao je da misli na nadležno ministarstvo.

  Govoreći o slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, Rebić je rekao da se istraga vodi ka utvrđivanju nalogodavca.

  Ističe da su zahvaljujući efikasnom radu policije za kratko vreme pronađeni osumnjičeni, kao i lice koje je organizator i koje je platilo određeni novčani iznos jednom od lica koje je učinilo to delo.

  Kako kaže, za kompletiranje slike nedostaje nalogodavac i utvrđivanje motiva.

  „Nadam se da ćemo u kratkom periodu imati taj podatak“, naveo je Rebić i istakao da se policija ne zadovoljava samo procesuiranjem izvršilaca.

  Dodaje da u ovom trenutku postoje podaci koji nisu za javnost zbog istrage, ali ističe da je policija posvećena borbi protiv svih vidova kriminala.

  Rebić podseća da je policija rasvetlila i ubistva koja su uznemirila javnost na Vračaru i na Bežanijskoj kosi. Kaže da ima samo reči hvale za pripadnike Kriminalističke policije i da je procenat rasvetljavanja ubistava oko 80 odsto.

  Ističe da su neka od tih ubistava veoma precizna, gotovo bez tragova, ali da se rasvetljavaju zahvaljujući ogromnom radu policije.

  Podseća da je u saradnji s tužilaštvom uhapšeno i 11 lica koja su se bavila kradom vozila srednje i više klase, da bi ih kasnije na području Čačka rasturali i prodavali u delovima.

  Direktor policije kaže i da je broj krivičnih dela u Srbiji smanjen za pet odsto, da je broj najtežih krivičnih dela u stagnaciji…

  „Moram biti zadovoljan“, rekao je Rebić dodajući da je 2017. bila jedna od najbezbednijih godina i da će ova, ako se nešto ne pokvari do kraja, biti bolja.

  Napominje da se policija ozbiljno bori i protiv narkotika, da ima više zaplena i više oduzete droge.

  Tagovi:
  Vladimir Rebić, voz, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga