21:30 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  33031
  Pratite nas

  Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci danas je promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj — „Despot“ kompanije „Tehnički remont Bratunac“ (TRB).

  Reč je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB, rekao je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić. Prema njegovim rečima, od ideje do današnje promocije prošlo je godinu dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

  „Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi ’Despota‘, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike“, rekao je Ristić.

  On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda — liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i „Despota“.

  Reč je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

  Osnovni koncept vozila se zasniva na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i na nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

  Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona, prenosi RTRS.

  „Despot“ dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

  Tagovi:
  despot, defile, despot, Banjaluka, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga