18:03 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1390
  Pratite nas

  Parlament Makedonije je sa 81 glasom „za“, nijednim glasom „protiv“ i nijednim „uzdržanim“ glasom, usvojio ustavni amandman kojim je ta država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promenila ustavno ime u Republika Severna Makedonija. Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.

  Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

  „Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i Ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere“, istakao je Zaev. 

  Ispred Sobranja su nakon donošenja odluke počele demonstracije protiv promene imena Makedonije.

  „Građani Republike Makedonije, preko predstavnika u Sobranju, prihvatanjem ustavnih izmena večeras su napisali novo, istorijsko poglavlje naše državnosti”, saopštila je Vlada Makedonije nakon izglasavanja ustavnih izmena kojim se potvrđuje novo ime države Republika Severna Makedonija.

  „Ovo je čin koji govori o državničkoj odgovornosti i snažnom patriotizmu zato što omogućava sprovođenje dva najvažnija državna interesa, a to su učlanjenje u NATO i EU. Poslanici, imajući u vidu interese građana, glasali su za sporazum koji omogućava međunarodno integrisanje i priznanje naše države kao suverene države, sa celovitim potvrđivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih građana koji žive u njoj“, ističe se u saopštenju.

  Vlada u Skoplju ukazuje da je ostvarivanje ovih benefita proizašlo preko „preciziranje imena naše države sa geografskom odrednicom — Republika Severna Makedonija“.

  Kako se navodi, makedonski jezik će biti međunarodno priznat u svim savezima.

  „Naša himna i naša zastava ostaju iste i zaštićene. Naše državljanstvo će biti makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije.“

  „Danas smo otvorili novu i perspektivnu budućnost za sve građane naše države. Za mirnu i bezbednu zemlju gde će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve ostale etničke zajednice živeti bolji i prosperitetniji život“, zaključuje se u saopštenju.

  Podsetimo, portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio je da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana. Premijer Makedonije Zoran Zaev će se u 21 sat obratiti naciji.

  Protest ispred Sobranja zbog promena imena Makedonije
  © AP Photo / Boris Grdanoski
  Protest ispred Sobranja zbog promena imena Makedonije

  Politički analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je ovo natezanje pokazalo da nije bilo tačno ono što su danima govorili iz SDSM-a da imaju većinu.

  Skup građana nezadovoljnih promenom imena Makedonije
  © AP Photo / Boris Grdanoski
  Skup građana nezadovoljnih promenom imena Makedonije

  „Veliko je pitanje kako će to Zaev prodati Makedoncima, ali i da li će to biti prihvatljivo za grčku stranu. Ovde se radi o najdelikatnijoj odrednici iz sporazuma, a to je definisanje državljanstva. U Ustavu piše ’državljanstvo makedonsko/građanin Republike Makedonije‘, a prema sporazumu to treba da bude dopunjeno sa odrednicom i da glasi ovako: ’državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije‘“, objasnio je Đorđevski.

  Da li to definitvno znači da su Albanci u Makedoniji postigli svoj cilj i postali ravnopravni sa Makedoncima? Kuda sve to može da odvede Makedoniju? O tome čitajte u analizi Sputnjika.

  Tagovi:
  Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga