16:49 02 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 013
  Pratite nas

  Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, najbolje rešenje je da poslednju reč o tom dokumentu daju građani Kosova na referendumu, izjavio je danas predsednik parlamenta Kadri Veselji.

  To, prema njegovim rečima, podrazumeva da kosovski parlament donese zakon o referendumu.

  „Konačna odluka mora biti legitimisana slobodnom voljom građana“, rekao je Veselji za prištinsku „Gazetu ekspres“.

  Veselji, koji je i lider najuticajnije vladajuće Demokratske partije Kosova, već duže vreme poziva opozicione partije na nacionalni konsenzus o procesu dijaloga, ali dve najveće opozicione partije — Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje — i dalje odbijaju da se uključe.

  Te dve stranke su i danas bojkotovale sastanak prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom.

  Veselji kaže da je postizanje potpunog konsenzusa važno za Kosovo, ali na kraju će dijalog ipak biti nastavljen i bez DSK i Samoopredeljenja.

  Jer, prema rečima Veseljija, Priština je odlučna da zajedno sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, okonča ovaj proces normalizacije odnosa, kako kaže, „između dve zemlje“.

  „Državni tim za dijalog ostaće otvoren za DSK i Samoopredeljenje. Državni interesi morali bi da budu iznad stranačkih. Ali ćemo mi ići i bez njih. Priključili se dijalogu ili ne, posebno DSK, na kraju će odluku doneti građani Kosova. Tako ćemo mi, bez opozicije, ali sa građanima, doneti odluku“, rekao je Veselji.

  Ponovio je da je Kosovo spremno i odlučno za nastavak dijaloga sa Srbijom i da u taj proces ide sa jasnim ciljevima, preneo je Tanjug.

  „To je priznavanje države Kosovo od Srbije i stolica u UN“, naveo je Veselji.

  Tagovi:
  Kadri Veselji
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga